ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Στα ύψη η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Λίγο παραπάνω από το 50% όλων των Αμερικανών δηλώνει ότι εγκρίνει τον τρόπο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίστηκε το θέμα της Βόρειας Κορέας, ωστόσο μονάχα το 25% πιστεύει ότι η Σύνοδος αυτής της εβδομάδας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, καταδεικνύει η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποσχέθηκε να προχωρήσει στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Το 40% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση λέει ότι δεν πιστεύει πως οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αντιθέτως, το 26% αναφέρει πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ το 34% δηλώνει πως δεν γνωρίζει.
Εξάλλου, το 39% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η Σύνοδος άμβλυνε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Ουάσιγκτον με την Πιονγκγιάνγκ, ένα ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σύγκριση με το 37% που υποστηρίζει πως δεν πιστεύει ότι άλλαξε κάτι.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι ο μεγιστάνας πρόεδρος χαίρει ευρείας στήριξης για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα, παρά τις επικρίσεις ειδικών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να πάρει σαφείς δεσμεύσεις από τον Κιμ για την καταστροφή του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται πιο ενθουσιώδεις σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς για τα οφέλη που ο Αμερικανός πρόεδρος αποκόμισε από τη Σύνοδο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο διπλάσιος αριθμός Ρεπουμπλικάνων σε σχέση με τους Δημοκρατικούς υποστηρίζει ότι μειώθηκε ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Οι Δημοκρατικοί δίνουν γενικά στον Τραμπ χαμηλά ποσοστά επιδοκιμασίας, καθώς μονάχα το 12% εγκρίνει τις συνολικές του επιδόσεις. Όμως το 30% αναφέρει ότι εγκρίνει τον τρόπο που αντιμετώπισε τη Βόρεια Κορέα.

Επομένως, σε ποσοστό 51% οι ερωτηθέντες επικροτούν τη διαχείριση του θέματος της Βόρειας Κορέας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας των ηγετών που πρέπει να πάρουν τα εύσημα για τη Σύνοδο. Το 40% υποστηρίζει ότι ο δισεκατομμυριούχος πρέπει να πάρει τα περισσότερα εύσημα, ακολουθεί ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν με 11% και ο Κιμ Γιονγκ Ουν με 7%.

Όπως, ωστόσο, επισημαίνεται, είναι πολύ νωρίς να διαπιστώσει κανείς εάν οι διπλωματικές προσπάθειες του Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα θα βοηθήσουν τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, όταν οι Δημοκρατικοί επιχειρήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των δύο σωμάτων. Η εξωτερική πολιτική είναι ένα σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους των ενδιάμεσων εκλογών.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 12-13 Ιουνίου στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 1.000 ενηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τι δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε

Οι ΗΠΑ σταματούν τα «πολύ προκλητικά» και «πολύ ακριβά» στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ και η σύμμαχός τους Νότια Κορέα πραγματοποιούν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας, η οποία θεωρεί τα γυμνάσια αυτά προετοιμασία για μια εισβολή σε αυτήν.

«Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ.

19636887

«Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά, όπως πρόσθεσε, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ.

19636746

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε «μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι ο Κιμ δεσμεύτηκε, μετά την υπογραφή του κοινού τους κειμένου, για την καταστροφή «πολύ σύντομα» μιας «σημαντικής» εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», στην οποία δεν επαναλαμβάνεται η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», ο Τραμπ διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η «απειλή» των πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη του κειμένου αυτού θα αρχίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

19636843

Οι συνομιλίες ήταν «έντιμες, άμεσες και παραγωγικές», δήλωσε επίσης ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό», πρόσθεσε παράλληλα και εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ ταλαντούχος, πολύ καλός διαπραγματευτής που έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του».

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα για τον τερματισμό προσεχώς του Πολέμου της Κορέας. Αυτός έληξε το 1953 με ανακωχή κι όχι με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Τέλος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να μεταβεί «εν ευθέτω χρόνω» στην Πιονγκγιάνγκ και να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο.

Σχετικές ειδήσεις