ΚΟΣΜΟΣ

Και επίσημα πρόεδρος της Βουλγαρίας ο Πλέβνελιεφ

Και επίσημα πρόεδρος της Βουλγαρίας ο Πλέβνελιεφ

Νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία ανακηρύχθηκε ο 47χρονος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, υποψήφιος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,58% σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο πρώην επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών και πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης θα ορκιστεί στις 21 Ιανουαρίου 2012.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Πλέβνελιεφ και η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος για την αντιπροεδρία, Μαργκαρίτα Πόποβα συγκέντρωσαν ποσοστό 52,58% (1.698.136 ψήφους).

Οι αντίπαλοί τους από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ιβαϊλο Κάλφιν και Στέφαν Νταναϊλοφ συγκέντρωσαν ποσοστό 47,2% (1.531.193 ψήφους).

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Πλέβνελιεφ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,11% (1.349.380 ψήφους) και ο Κάλφιν ποσοστό 28,96% (974.300 ψήφους).

Το ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, διαμορφώθηκε στο 48,08% και στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 51,82%.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ συνεχάρη το νικητή των προεδρικών εκλογών Ρόσεν Πλέβνελιεφ και όλους τους δημάρχους που εξελέγησαν στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η στήριξη προς την υποψηφιότητά σου είναι έκφραση της βούλησης της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Πιστεύω ότι θα βρεις τις σωστές λύσεις, ώστε να διαφυλάξεις το Σύνταγμα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», τόνισε ο κ. Παρβάνοφ σε συγχαρητήρια επιστολή προς το νικητή των προεδρικών εκλογών.