ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας - Ανάμεσά τους ένας 15χρονος

Νικαράγουα: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας - Ανάμεσά τους ένας 15χρονος

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας 15χρονος, σκοτώθηκαν το Σάββατο (23/6) σε επιχειρήσεις της αστυνομίας και παραστρατιωτικών οργανώσεων στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας Μανάγκουα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

«Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα θύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζορτζίνα Ρουίζ, μέλος του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH), σημειώνοντας ότι δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν στην περιοχή του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου της Νικαράγουας (UNAN) όπου φοιτητές έχουν οχυρωθεί. Οι άλλοι τρεις θάνατοι συνέβησαν σε άλλες συνοικίες, τόνισε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από την 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν.

Η κινητοποίηση προσέλαβε κατόπιν ευρύτερο χαρακτήρα, με κεντρική απαίτηση την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, αρνείται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δυνάμεις επιβολής του νόμου και παραστρατιωτικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο το πρωί ενάντια στους φοιτητές που βρίσκονταν οχυρωμένοι στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μανάγκουα, καθώς και σε συνοικίες στα ανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες των φοιτητών, που επιβεβαιώθηκαν από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουν εξαπολύσει επίθεση από τη 1 τα ξημερώματα (…) Υπάρχουν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές, είμαστε σε οδοφράγματα (….). Δεκατέσσερις έχουν τραυματιστεί και δύο σκοτωθεί» ανέφερε ένας νεαρός, το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο από μαντίλι, σε ζωντανή μετάδοση στο facebook, που εμφανίζεται μαζί με άλλους νέους, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

«Η κυβέρνηση Ορτέγα συνεχίζει να δολοφονεί νέους ανθρώπους», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter το CENIDH. Μια συμμαχία αντιπολιτευτικών οργανώσεων ανακοίνωσε μια «πορεία λουλουδιών» στην μνήμη των θυμάτων, προγραμματισμένη για το Σάββατο το απόγευμα στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ