ΚΟΣΜΟΣ

Εξοργιστικό! «Οι θάνατοι αμάχων δικαιολογούνται σύμφωνα με το Ισλάμ»

Εξοργιστικό! «Οι θάνατοι αμάχων δικαιολογούνται σύμφωνα με το Ισλάμ»

Οι Ταλιμπάν δικαιολόγησαν σήμερα 26 Ιουνίου τους θανάτους αμάχων στη διάρκεια του τζιχάντ (ιερού πολέμου) και απέρριψαν την πρόσφατη φάτουα που εξέδωσαν Αφγανοί ιερωμένοι κατά της τρομοκρατίας.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε τους θανάτους μεταξύ των αμάχων», τονίζουν οι Ταλιμπάν σε μακροσκελή τους ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι έχουν θέσει στη διάθεση του κοινού μια τηλεφωνική γραμμή για να καταγγέλλουν τυχόν ωμότητες των μελών τους, προκειμένου αυτοί να λογοδοτούν.

«Όμως ο πόλεμος έχει επιπτώσεις και καμία φορά υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων (…) Όμως ποτέ τα θρησκευτικά κείμενα δεν έχουν απορρίψει τη νομιμότητα του τζιχάντ εξαιτίας της ύπαρξης θυμάτων μεταξύ των αμάχων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση των Ταλιμπάν στο θρησκευτικό διάταγμα που εξέδωσαν στις αρχές του μήνα οι Αφγανοί ουλεμάδες, στο οποίο ανέφεραν ότι «οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία θρησκευτική βάση».

«Η φάτουα αυτή δεν σχετίζεται με τη σαρία (ισλαμικό νόμο) και δεν περιλαμβάνει κανένα επιχείρημα που μπορεί να στερήσει τη νομιμότητα από τον τζιχάντ», επισημαίνουν οι Ταλιμπάν.

«Αναφέρεται γενικώς σε ηθικές αξίες και επικρίνει τους θανάτους μεταξύ των αμάχων στο πλαίσιο των συγκρούσεων, για τις οποίες καθιστά υπεύθυνους τους μουτζαχεντίν, όμως η τζιχάντ μας δεν έχει στόχο να σκοτώσει αθώους».

Η φάτουα ανακοινώθηκε δημοσίως στις 6 Ιουνίου και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters