ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

«Θρίλερ» διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουνίου ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου .
«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Το βέτο της Ιταλίας

Νωρίτερα, την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Ματαιώνεται η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Τουσκ

Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των εξελίξεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής

Τα σημεία–«κλειδιά» και τα «αγκάθια» που κρίνουν το μέλλον το μέλλον της Ευρώπης

Σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό «θρίλερ» εξελίσσεται η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, γεγονός που ειχε διαφανεί πριν καλά - καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της, αφού είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται τα πρώτα μέτωπα σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:

Το πρώτο αφορούσε στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Ως προς το θέμα αυτό, κατά πληροφορίες πάντα, τέθηκε επί τάπητος η πρόταση που έχουν υποβάλει από κοινού Ισπανία και Γαλλία για τη δημιουργία hotspots στο πρότυπο της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες χώρες.

Ενδεικτικά ως χώρες κατασκευής των hotspots έχουν προταθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ωστόσο, στον αντίποδα της πρότασης αυτής αναμενόταν η εισήγηση της Αυστρίας και της Ιταλίας, βάσει της οποίας θα πρέπει όλοι οι μετανάστες να επιστρέφονται στην Αφρική και να υπάρξουν συμφωνία με Λιβύη και Τυνησία, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκεί.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε αποκλειστικά στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, αναμενόταν να συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για τον περιορισμό των δευτερογενών ροών, στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ιταλία.

refugees

Ωστόσο και αυτή η πρόταση αποτέλεσε σοβαρό σημείο τριβής, καθώς σ’ αυτή αντιτάσσονται τόσο οι χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) όσο και η Αυστρία μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Η Βιέννη, μάλιστα, είχε προτείνει το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μιας ιδιότυπης ζώνης συνοριακών ελέγχων (μίνι Σένγκεν).

Οι θέσεις της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες να αναπτύξει τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού:

Το πρώτο αφορά στην υπεράσπιση της πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το μεταναστευτικό απαιτεί συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου προς μια δικαιότερη κατεύθυνση.

Εξάλλου, η χώρα μας διεκδικεί την πρόβλεψη για επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκής πρώτης υποδοχής και την λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελλάδας στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και Τουρκία.

Βαθιά ανησυχία Μέρκελ για το μεταναστευτικό

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο η καγκελάριος της Γερμανίας, ρίχνοντας τη «βόμβα».

Παράλληλα, στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελαν οι ηγέτες της, ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, προχώρησε την Πέμπτη (28/06/2018) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η κυρία Μέρκελ, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

Διαβάστε σχετικά:

Δείχνει... δόντια η Σλοβακία

Με επιθετικές διαθέσειςπροσήλθαν οι χώρες του Βίζενγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία) στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Πέτερ Πελεγκρίνι, κατά την προσέλευσή του στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου δήλωσε ότι «η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων».

«Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε ο κ. Πελεγκρίνι.

Ποιες χώρες διαφωνούν για τα hotspots

Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών. Ενδεικτικά:

Μαρόκο: Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Τυνησία: Είναι μία από τις σοβαρότερες υποψήφιες χώρες, εξαιτίας της σταθερότητας που επικρατεί εκεί. Όμως πέρυσι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ.

Αλγερία: Η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, με τον πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία να επισημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.

Λιβύη: Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας. Παράλληλα η Λιβύη έχει αναχθεί σε βασικό πέρασμα για τους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών στο έδαφός της.

Αίγυπτος: Και το Κάιρο είναι αντίθετο στη δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Νίγηρας: Πρόκειται για μία ακόμη χώρα υποψήφια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, κυρίως επειδή πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες διέλευσης όσων ανθρώπων κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίσης ο Νίγηρας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν ήδη απελαθεί ή που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Αλβανία: Η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χθες μιλώντας στην Bild.

Σκόπια: Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr