Μέρκελ: Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης

Newsroom Newsroom

Μέρκελ: Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης

Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελαν οι ηγέτες της, ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, προχώρησε την Πέμπτη (28/06/2018) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η κυρία Μέρκελ, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί.

Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας της κυρίας Μέρκελ ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση των κρατών-μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στην συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Η Καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα», αλλά τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Γιούχα Σίπιλα δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία.
«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», είπε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved