ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αμφισβητεί την ύπαρξη κράτους δικαίου στη Τουρκία του Ερντογάν

Η Γερμανία αμφισβητεί την ύπαρξη κράτους δικαίου στη Τουρκία του Ερντογάν

Να τηρήσει τους κανόνες του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κάλεσε την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε την κομβική σημασία της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ και εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση.

«Είναι σημαντικό για μας σε ό,τι συμβεί να τηρηθούν διαδικασίες κράτους δικαίου και να ακουστεί και να ελεγχθεί η θέση των ενδιαφερομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, ο κ. Μπρόιλ υπενθύμισε ότι έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί ότι η ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία, ειδικά σε σχέση με τις υποχρεώσεις της έναντι του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι κομβικής σημασίας. «Τέτοιες ειδήσεις βεβαίως μας γεμίζουν ανησυχία», δήλωσε αναφερόμενος στην επικείμενη απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών ΜΜΕ, «και καλούμε την Τουρκία να τηρούνται σε αυτές τις διαδικασίες τα κριτήρια του κράτους δικαίου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώην Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως εξήγησε ο κ. Μπρόιλ, η γερμανική κυβέρνηση έχει προσκληθεί και είθισται να εκπροσωπείται από κάποιον πρώην αξιωματούχο, ο οποίος κατείχε παρόμοιο αξίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters