ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Τραμπ και Μέρκελ διαβεβαιώνουν ότι έχουν «θαυμάσια σχέση» παρά την «άγρια» κόντρα

ΝΑΤΟ: Τραμπ και Μέρκελ διαβεβαιώνουν ότι έχουν «θαυμάσια σχέση» παρά την «άγρια» κόντρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα 11 Ιουλίου ότι έχει «καταπληκτική» σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα «είναι όμηρος της Ρωσίας» καθώς εξαρτάται από τη Ρωσία την οποία πλουτίζει αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.

«Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέφρασε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

19779174

Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «εταίρος» της Γερμανίας. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον», υπογράμμισε.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ώθησαν τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, όμως τόνισε ότι ούτε αυτό αρκεί για να περιοριστεί το βάρος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισεκ. δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», πρόσθεσε.

02

«Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα (του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου σε συνομιλία του με τον Στόλτενμπεργκ ο Τραμπ επιτέθηκε στη Γερμανία επειδή στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ, καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο «είναι όμηρος της Ρωσίας» και επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν ξοδεύει περισσότερα για την ενίσχυση της άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον Στόλτενμπεργκ ότι είναι «πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.

Μέρκελ: Η Γερμανία λαμβάνει «ανεξάρτητες» αποφάσεις

023

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θυμήθηκε τη δική της παιδική ηλικία στην πρώην Ανατολική Γερμανία και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ανεξάρτητη στις πολιτικές της επιλογές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο «ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία».

Τρεις ώρες μετά αφού ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εξαρτάται από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι δεν αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση».

«Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και ότι λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, κυρίως για τους πολίτες στην ανατολική Γερμανία», τόνισε.

01

Παράλληλα η Μέρκελ υπερασπίστηκε και τη συνεισφορά της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», τόνισε η καγκελάριος.

Συνάντηση Τραμπ και με Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση σε ζητήματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο στη συζήτηση που θα έχει με το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν ανέφερε ότι διαφωνεί με την κριτική που άσκησε ο Τραμπ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας γιατί η χώρα της εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Λίγο νωρίτερα, μια υψηλόβαθμη πηγή των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο Μακρόν πιστεύει πως η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πιο κοστοβόρα για τα μέλη της Συμμαχίας.

Με φόντο τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των υπόλοιπων 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ «να μην αποδυναμώσουν» τη Συμμαχία.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πάντως ότι στην πρώτη συνεδρίασή τους η ατμόσφαιρα ήταν γενικά «καλή και εποικοδομητική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters