Συγκλόνισαν οι «Αγριόχοιροι» της Ταϊλάνδης: «Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες»

Newsbomb

«Τα αγόρια προσπάθησαν να σκάψουν για να βγουν. Τους είπα να μη φοβούνταικαι πως η στάθμη του νερού θα έπεφτε την επόμενη ημέρα. Είδαμε νερό να στάζει από τα τοιχώματα του σπηλαίου, οπότε μείναμε κοντά σε αυτό το σημείο. Εκείνη την ώρα δεν φοβόμασταν, επειδή πιστεύαμε ότι το νερό θα υποχωρούσε και θα ερχόταν κάποιος να μας σώσει».

Με τα λόγια αυτά, ο 25χρονος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας των «Αγριόχοιρων» περιέγραψε τις πρώτες ώρες που πέρασε με τα 12 παιδιά μέσα στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.

Ο 25χρονος και τα παιδιά πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, προσπαθούσε συνεχώς να κρατάει το ηθικό των παιδιών ακμαίο. Επιβεβαίωσε, δε, ότι τα περισσότερα από τα παιδιά γνώριζαν κολύμπι, «άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο».

«Το νερό ήταν καθαρό», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «η δύναμη ή αντίθετα η αδυναμία των παιδιών δεν καθόρισε τη σειρά με την οποία βγήκαν από το σπήλαιο τα παιδιά»

«Δεν είχαμε φαγητό, μόνο νερό πίναμε», είπε με παράπονο ένα από τα παιδιά. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έκαναν για να καταπολεμήσουν την πείνα που αισθάνονταν, ένα από τα αγόρια είπε: «Σκεφτόμουν το τηγανητό κοτόπουλο…».

Ένα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους Βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, περιέγραψε το «θαύμα» της διάσωσής τους.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προπονητή τους, τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν και από το οποίο έλαβαν εξιτήριο τα 12 παιδιά ενημέρωσε ότι αυτά έχουν πάρει κατά μέσο όρο τρία κιλά μετά την περιπέτειά τους, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν «καλά».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» την τελευταία τους βραδιά στο νοσοκομείο.

«Έλεγα σε όλους, μην τα παρατάτε, μην βυθίζεστε σε απόγνωση» είπε ένα αγόρι, περιγράφοντας πώς η ομάδα κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να παραμείνει ζωντανή κατά τη διάρκεια των ημερών που πέρναγαν βασανιστικά, στα βάθη του σπηλαίου στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης.

Ένα άλλο παιδί, ο 14χρονος Άντουλ Σαμ-ον αναβίωσε τη στιγμή που οι δύο Βρετανοί δύτες εντόπισαν την ομάδα τη 2α Ιουλίου, να κάθονται ανήμποροι σε ένα πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου σε βάθος πολλών χιλιομέτρων.

«Ήταν μαγικό» υπογράμμισε ο μικρός αθλητής. «Έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού μπορέσω να απαντήσω στα ερωτήματά τους».

Η ανακάλυψη των αγοριών από τους Βρετανούς δύτες είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης με τη συνδρομή διεθνούς βοήθειας. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες προκειμένου τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους να οδηγηθούν με ασφάλεια στην επιφάνεια της γης.

«Σκάβαμε εναλλάξ τα τοιχώματα του σπηλαίου» αφηγήθηκε ο προπονητής του Έκαπολ Τσανταγουόνγκ. «Δεν θέλαμε να περιμένουμε μέχρι οι αρχές να μας βρουν».

Ένα από τα παιδιά συμπλήρωσε σχετικά: «Χρησιμοποιούσαμε πέτρες για να σκάψουμε στο σπήλαιο. Σκάψαμε (σε βάθος) 3 έως 4 μέτρων».

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες. Αν και «σχεδόν όλοι γνώριζαν κολύμπι, ορισμένοι δεν ήταν πολύ καλοί κολυμβητές» είπε ο προπονητής τους.

Οι λιλιπούτειοι ποδοσφαιριστές δεν σταμάτησαν να σκέφτονται τους γονείς τους. Ένας εξ αυτών παραδέχθηκε: «Φοβόμουν. (Φοβόμουν) ότι δεν θα επιστρέψω σπίτι μου και η μαμά μου θα με μαλώσει».

Τα αγόρια, τα οποία επέστρεψαν στα σπίτια τους σήμερα, ζήτησαν συγγνώμη που ήταν άτακτα, εξηγώντας ότι είχαν πει στους γονείς τους για την προπόνηση αλλά δεν τους είχαν αποκαλύψει τα σχέδιά τους να εξερευνήσουν το σπήλαιο.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου στην παρακάτω gallery...

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved