Δύσκολα τα πράγματα για τον Σίλβιο

Δύσκολα τα πράγματα για τον Σίλβιο

Δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τις ψήφους που χρειάζεται για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε σε συνεδρίαση στην ιδιωτική του κατοικία τους στενότερους συνεργάτες τους, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους τού ζήτησαν να παραιτηθεί.

Ο συντονιστής, μάλιστα, του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι, ότι στην παρούσα φάση, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι μόνον 306, ενώ, για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ζήτησε τρεις ημέρες προθεσμία για να έρθει απευθείας σε επαφή με τους βουλευτές του και να επιχειρήσει να τους μεταπείσει προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Αν δεν τα καταφέρει, θα οδηγηθεί πιθανότατα στην παραίτηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και ο πιο έμπιστος σύμβουλός του, ο υφυπουργός στην προεδρία της κυβέρνησης, Τζάννι Λέττα, του εξήγησε ότι «δεν μπορεί να ακολουθείται, κάθε φορά, η μέθοδος αυτή. Να προσπαθεί, κανείς, να περισυλλέγει μια-μια τις ψήφους».

Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ιταλικής κεντροαριστεράς, το «Δημοκρατικό Κόμμα», οργανώνει διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, «Σαν Τζοβάννι», με κύριο αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού και την συγκρότηση κυβέρνησης, που να χαρακτηρίζεται από «ευρύτατη συναίνεση».

Το ίδιο αίτημα εξακολουθούν να προβάλλουν, τόσο το κεντρώο κόμμα Udc, όσο και η «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Έως τώρα, η μπερλουσκονική παράταξη απέρριψε σε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης, υποστηρίζοντας ότι «αν πέσει η σημερινή κυβέρνηση, η μόνη εναλλακτική, είναι οι κάλπες».