Βαριές ποινές σε στρατιωτικούς που σκότωσαν γυναικόπαιδα

Βαριές ποινές σε στρατιωτικούς που σκότωσαν γυναικόπαιδα

Σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν μεξικανοί αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι, το 2007, είχαν ανοίξει πυρ εναντίον μιας οικογένειας, σκοτώνοντας δύο γυναίκες και τρία παιδιά.

Ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη, ένας δεύτερος σε ποινή 38 ετών ενώ 12 στρατιώτες θα εκτίσουν 16 χρόνια, ανέφερε το υπουργείο.Σύμφωνα με την καταγγελία για το φονικό που έγινε στην εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου 4x4 με οκτώ επιβάτες στην βορειοδυτική μεξικανική πολιτεία Σιναλόα τον Ιούνιο του 2007. Τρία παιδιά, έξι, τριών και ενός έτους, σκοτώθηκαν, καθώς και δύο γυναίκες, η μητέρα τους και μια θεία τους.

Τρεις ακόμα άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πατέρας των παιδιών, τραυματίστηκαν.Ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να αναπτυχθούν σε αστυνομικό ρόλο στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών όταν ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2006. Η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος όμως κλιμακώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα έκτοτε• τουλάχιστον 44.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν πως οι ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις εξουσίας.