Βραζιλία: Πέντε νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα

Βραζιλία: Πέντε νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα

Ένας εικονολήπτης του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού δικτύου TV Bandeirantes έπεσε νεκρός την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας σε φαβέλα στο Ρίου ντε Ζανέιρου, ανακοίνωσε ο σταθμός.

Πρόκειται για τον Τσέλσουν Ντουμίνγκους, 46 ετών, ο οποίος μαγνητοσκοπούσε πλάνα από μια επιχείρηση του τάγματος ειδικών επιχειρήσεων (Bope) της βραζιλιάνικης αστυνομίας στην φαβέλα Αντάρες. Ωστόσο, ο άτυχος άνδρας χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο όπου εργαζόταν ο Ντουμίνγκους ανέφερε ότι «έπεσε θύμα της βίας η οποία πλήττει τους αθώους καθημερινά στη Βραζιλία».

Ο εικονολήπτης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο αλλά η σφαίρα ενός ισχυρού τουφεκιού το διαπέρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η ένωση των δημοσιογράφων του Ρίου επέρριψε την ευθύνη για το θάνατο του εικονολήπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο. «Ήταν ένας προαναγγελθείς θάνατος. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν παρέχουν ασφάλεια από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών και η αστυνομία», ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης Σουζάνα Μπλας.

Στην επιχείρηση της Bope στην φαβέλα Αντάρες, μια από τις βιαιότερες στην πόλη, σκοτώθηκαν τέσσερις φερόμενοι ως λαθρέμποροι ναρκωτικών και συνελήφθησαν οκτώ άνθρωποι.

Οι αρχές διεξάγουν από το 2008 επιχειρήσεις «ειρήνευσης» στις φαβέλες της μεγαλούπολης εν όψει της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.