Νικαράγουα: Για τρίτη φορά πρόεδρος ο Ντανιέλ Ορτέγα

Νικαράγουα: Για τρίτη φορά πρόεδρος ο Ντανιέλ Ορτέγα

Για τρίτη φορά πρόεδρος της Νικαράγουας εξελέγη ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος εξασφάλισε χθες Κυριακή τη νίκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με τις καταμετρημένες τις ψήφους από το 18% ο Ντάνιελ Ορτέγα προηγείται με ποσοστό 63,7%, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Δεύτερος στην κούρσα με ποσοστό 25,55% βρίσκεται ο Ορτέγα Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του Ορτέγα, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπέρτο Ρίβας.

Κατά την πενταετή θητεία του Ορτέγα σημειώθηκε οικονομική πρόοδος, οφειλόμενη εν μέρει και στην βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Πρώην διοικητής των Σαντινίστας που ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα το 1979 και πολέμιος των ΗΠΑ την ψυχροπολεμική περίοδο, ο Ορτέγα κατάφερε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα χάρη σε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009--το οποίο ελέγχουν οι Σαντινίστας-- που καταργούσε την απαγόρευση που ίσχυε για τις συναπτές θητείες.

Με τη βοήθεια του συμμάχου του Τσάβες, ο Ορτέγα μείωσε το ποσοστό της φτώχειας και θεωρείται ότι επέτρεψε την ελεύθερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο Ορτέγα κατηγορείται ότι υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και ορισμένοι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία επ΄αόριστον, όπως και ο Τσάβες.