ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος ηγετικών στελεχών του ELN

Κολομβία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος ηγετικών στελεχών του ELN

Η εισαγγελία της Κολομβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος 16 ηγετικών στελεχών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) –επισήμως θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα– που κατηγορούνται για την καταναγκαστική στρατολόγηση 121 ανηλίκων.

Οι ανήλικοι, 7 ως 17 ετών, χρησιμοποιήθηκαν ως ανιχνευτές, φρουροί ομήρων κι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση όπλων, διευκρίνισε η εισαγγελία, τονίζοντας πως οι αντάρτες συνέχισαν να στρατολογούν παιδιά παρά την ειρηνευτική διαδικασία που είχαν αρχίσει με την απελθούσα κυβέρνηση.

«Πέντε μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του ELN και 11 διοικητές μετώπων πρέπει να δώσουν λόγο για τη στρατολόγηση 49 κοριτσιών και 72 αγοριών», ανέφερε η εισαγγελία.

Η ισχύς του εντάλματος σύλληψης σε βάρος ενός από τους ηγέτες των ανταρτών, που είναι γνωστός με το όνομα Πάμπλο Μπελτράν, έχει πάντως ανασταλεί καθώς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης, που είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017, επί των ημερών του κεντροδεξιού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Η διευθύντρια μιας ειδικής μονάδας έρευνας της εισαγγελίας, η Μάρτα Γιανέζ Μανσέρα, δήλωσε ότι έχει έλθει στο φως η «παράνομη στρατολόγηση 121» ανηλίκων και πρόσθεσε ότι τα παιδιά έχουν πλέον επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να εξηγήσει πώς εγκατέλειψαν τους κόλπους του ELN.

Η ανεξάρτητη αρχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωστοποίησε από την πλευρά της ότι 24 από τους ανήλικους στρατολογήθηκαν τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι αντάρτες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον νέο πρόεδρο, τον Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 7η Αυγούστου. Όμως ο Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, διαμηνύει ότι θα επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς όρους για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις κι ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση πρακτικών όπως οι απαγωγές ή η στρατολόγηση ανηλίκων από τους αντάρτες.

Η Κεντρική Διοίκηση είναι το βασικό όργανο διοίκησης του ELN, που κατά υπολογισμούς των αρχών διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μαχητές.

Εντάλματα σύλληψης εκκρεμούν σε βάρος πολυάριθμων αξιωματικών των ανταρτών καθώς κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες, οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου στην Αβάνα της Κούβας. Ο ELN κλιμάκωσε έκτοτε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, προχωρώντας ιδίως σε απαγωγές.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων