ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βενεζουέλα: Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από την πείνα (Vid)

Χάος στη Βενεζουέλα: Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από την πείνα (Vid)

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Αυγούστου ότι υπολογίζει πως 2,3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα κι έχουν προσφύγει κατά κύριο λόγο στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στο Περού και στη Βραζιλία.

Οι περισσότεροι από τους πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, η οποία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, επικαλέστηκαν την έλλειψη τροφίμων ως τη βασική αιτία της φυγής τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι στη Βενεζουέλα υποφέρουν από υποσιτισμό, πρόσθεσε, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφεται «οξύτατη επιδείνωση της ποιότητας» των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της τεράστιας έλλειψης φαρμάκων, αναλωσίμων και άλλων προμηθειών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάνω από 100.000 φορείς του ιού επίκτητης ανοσολογικής επάρκειας (HIV) και ασθενείς που πάσχουν πλέον από AIDS κινδυνεύουν να απολέσουν την πρόσβασή τους σε φαρμακευτική αγωγή, ενώ ασθένειες που είχαν μέχρι πρότινος εξαλειφθεί τελείως στη χώρα, όπως η ιλαρά, η φυματίωση και η διφθερίτιδα «βρίσκονται σε έξαρση».

Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη για να γλιτώσουν από τις κακουχίες στη χώρα τους, όπου η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους της, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και χωρών της Λατινικής Αμερικής ότι οδηγεί την οικονομία σε καταστροφή και καταστέλλει την αντιπολίτευση, η οποία τον χαρακτηρίζει δικτάτορα.

Αφότου ο προκάτοχος του Μαδούρο, ο εκλιπών Ούγο Τσάβες, εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας το 1999, ο αριθμός των πολιτών της Βενεζουέλας που έχουν μεταναστεύσει ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με έναν ειδικό για θέματα μετανάστευσης, τον Τομάς Πάες Μπράβο. Η αντιπολίτευση της χώρας διατείνεται ότι ο αριθμός αυτός φθάνει έως και τα 4 εκατομμύρια.