ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνες στρατιωτικοί: Ο γερμανικός Τύπος «αποκρυπτογραφεί» την κίνηση καλής θέλησης του Ερντογάν

Έλληνες στρατιωτικοί: Ο γερμανικός Τύπος «αποκρυπτογραφεί» την κίνηση καλής θέλησης του Ερντογάν

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρεται και σήμερα 16 Αυγούστου ο γερμανικός Τύπος, εντάσσοντας το ζήτημα στις αναλύσεις σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

 

Για «υπόθεση με ομοιότητες με αυτήν του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον», κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung και αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν μεταφέρει την ανησυχία τους και για τους δύο Έλληνες στις συζητήσεις τους με την Άγκυρα». Στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ακόμη ότι η απελευθέρωση των στρατιωτικών «ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης, ειδικά επειδή ήρθε και ως έκπληξη», ενώ η συντάκτρια εκτιμά ότι η Άγκυρα «είχε προφανώς στο μυαλό της και σε αυτή την περίπτωση κάποιου είδους αντισταθμιστική πράξη: την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα».

Στο θέμα αναφέρεται σε ανάλυσή της και η εφημερίδα του Βερολίνου «Tageszeitung», η οποία, πέρα από την παράθεση των γεγονότων, αναφέρει ότι «στα απόνερα της κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας για τον κρατούμενο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, σε μια συγκρίσιμη περίπτωση, η Τουρκία αντιδρά σημαντικά πιο ευέλικτα» και επισημαίνει ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν μόνο και μόνο ως μέσο πίεσης για την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανακουφισμένος και εξέφρασε την ελπίδα με αυτή την κίνηση να άνοιξε ο δρόμος για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων», συνεχίζει το άρθρο. Το γιατί το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή τους παραμένει ασαφές, σημειώνει ο συντάκτης και εκτιμά ότι «πρέπει να επρόκειτο μάλλον για πολιτική παρά για δικαστική απόφαση», αναφερόμενος στην απαίτηση που έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών. «Το εάν η απελευθέρωση έγινε με κάποιο άλλο αντάλλαγμα, είναι ως τώρα άγνωστο. Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι λόγω της τεράστιας διαμάχης με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θέλει να στείλει ένα σήμα στην ΕΕ. Τελικά θέλει να βελτιώσει και πάλι τις σχέσεις με την ΕΕ», καταλήγει η εφημερίδα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς