ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα (Pics+Vids)

Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα (Pics+Vids)

Κηδεύτηκαν σήμερα 18 Αυγούστου τα πρώτα από τα θύματα της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι, στηΓένοβα.

Κατά την άφιξή του, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα χειροκροτήθηκε από τους πολίτες και θέλησε να συνομιλήσει και να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων.

Στην αίθουσα της Έκθεσης της Γένοβας, όπου τελέστηκε η κηδεία, ήταν παρόντες και ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια. Οι δυο αυτές ομάδες θα πάρουν μέρος στην πρώτη ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινά αργότερα σήμερα.

Η σημερινή τελετή ήταν λιτή, και όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. Στην Γένοβα βρέθηκαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι. Και στο λιμάνι της πόλης διακόπηκε κάθε δραστηριότητα σε ένδειξη πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέσσερα «Αλλάχ Ακμπάρ» για τους δύο μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν

2d62accd2ea2ca73762abf88b0df2149f8b1befd

Τέσσερις φορές ήχησε η φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», εν μέσω ευλαβούς σιωπής, προς τιμή δύο μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα, στο περιθώριο της κηδείας των χριστιανών θυμάτων.

Σε μια περίοδο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών και των μουσουλμάνων, οι Ιταλοί επιφύλαξαν ιδιαίτερη τιμή σε δύο Αλβανούς μουσουλμάνους οι οποίοι είναι μεταξύ των 38 θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.

Παρουσία των πλέον υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησης και δεκάδων ιερέων, ένας ιμάμης προσευχήθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλά, προτού ακουστεί τέσσερις φορές δυνατά η κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

fubneral bridge genoa

«Απευθύνουμε τις προσευχές μας στον Θεό για όλα τα θύματα» είπε στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Νουρ Ντακάν, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Ιταλίας (Ucoii), της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ομοσπονδίας στη χώρα. «Στεκόμαστε δίπλα σας και ζητούμε από τον Κύριο, που με το άπειρο έλεός του μας δίδαξε την αξία των γεφυρών (...) να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Προσευχόμαστε για τη Γένοβα τη μεγαλοπρεπή. Ξέρει πώς να ανασυγκροτηθεί με περηφάνεια, η Γένοβά μας που στα αραβικά σημαίνει ‘η ωραία’. Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Γένοβας, της Λιγουρίας και όλης της Ιταλίας προσεύχονται να έχετε ειρήνη. Ο Κύριος να προστατεύει την Ιταλία και τους Ιταλούς», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο»

Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Άντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.



«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.

«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr