ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Νίμιτς στους Σκοπιανούς: Ψηφίστε τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν να είναι αργά

Έκκληση Νίμιτς στους Σκοπιανούς: Ψηφίστε τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν να είναι αργά

Τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών με προειδοποιήσεις ότι αν δεν περάσει θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να έρθουν ξανά τόσο κοντά οι δύο χώρες, εξέφρασε ο Μάθιου Νίμιτς

Για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα ο Μάθιου Νίμιτς είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί για λογαριασμό του ΟΗΕ να επιλύσει την διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας.

Ο Νίμιτς σε συνέντευξή του στο BalkanInsight είπε ότι μετά από χρόνια που Αθήνα και Σκόπια ήταν στα μαχαίρια, όλα άλλαξαν όταν πήρε την εξουσία ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου που θα γίνει στα Σκόπια. Όπως είπε: «Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο είναι η υποστήριξη των "Μακεδόνων" στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου». Ωστόσο, αν τελικά ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, «το κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και εκεί χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3. Και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».

Την ίδια στιγμή, καλεί την αντιπολίτευση των Σκοπιων να σταματήσει να διαφωνεί. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα σας που λένε: "Ας μην προχωρήσουμε με αυτή την συμφωνία. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον". Σε αυτούς λέω: Δεν ξέρετε πού θα είναι η ΕΕ και αν θα θέλει τότε να βάλει κι άλλα μέλη στους κόλπους της. Δεν ξέρετε πώς θα είναι το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί σε όλη την περιοχή και στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και πώς θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα της μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πολύ επίφοβη».

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25 εάν απορριφθεί», είπε ο διπλωμάτης στη συνέντευξή του.

Τέλος υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέρονται και των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης: Κορινθία: Ατρόμητος κολυμβητής βούτηξε στη θάλασσα και είδε ένα θέαμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ

Θρήνος: Πέθανε η 40χρονη δημοσιογράφος που αποχαιρέτησε μία ημέρα πριν το κοινό της