ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια

Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στο Σκοπιανό ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως τα Σκόπια «έχουν πολλά για τα οποία μπορούν να είναι υπερήφανα φέτος», ενώ αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμα στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

Στόλτενμπεργκ σε Σκοπιανούς: Ο μόνος δρόμος για ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι μέσα από τις… Πρέσπες

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί τη χώρα ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η χώρα σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας. Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός των Σκοπίων θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα Σκόπια βρίσκονται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν για να ενταχθεούν στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα.

Προσέθεσε, δε, ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές, διότι η πλειοψηφία, όπως είπε, επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τέλος, και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της επικύρωσης της συμφωνίας του ονόματος.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο γγ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του γγ του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό Ζάεφ βρέθηκε η πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε η Συμμαχία στις 12 Ιουλίου 2018. Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι «ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθεί ο γγ για την προετοιμασία του επερχόμενου δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της ονομασία».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια άσκησης μονάδας ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων όπου βρέθηκε και η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα επανέλαβε ότι: «Εκτιμούμε το συνεταιρισμό με τη χώρα σας. Θα έχετε δημοψήφισμα σε λίγες εβδομάδες, αποφασίζοντας αν θα είστε μέλος της διεθνούς κοινότητας. Eξαρτάται από τους πολίτες να αποφασίσουν. Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η χώρα σας έχει καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δύσκολες αποστολές. Μέλη του στρατού σας έλαβαν μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη, κάτι που δείχνει ότι έχετε ένα στρατό που συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια» συνέχισε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA.

Με τη σειρά της η υπουργός Άμυνας της χώρας σημείωσε ότι έως τώρα, σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ, έχουν συμμετάσχει 4.000 «Μακεδόνες στρατιώτες» (ARM). «Αποτίνω φόρο τιμής στα μέλη του ‘’Μακεδονικού’’ στρατού, είναι ο σιωπηλός διπλωμάτης στις προσπάθειες μας για ένταξη στη Συμμαχία» τόνισε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καταλήγοντας:

«Σε αυτό το συνεταιρισμό, μπορούμε να βασιζόμαστε… Το ΝΑΤΟ ήταν εδώ για να μας βοηθήσει όταν το χρειαστήκαμε περισσότερο».

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς «erga omnes»

Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της πολύ παραγωγικής και εφ΄ όλης της ύλης συνάντησης, που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας».

Ειδικότερα για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr