Ιστορική στιγμή: Πούτιν και Άμπε έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης έπειτα από 73 χρόνια

Newsroom Newsroom

Ιστορική στιγμή: Πούτιν και Άμπε έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης έπειτα από 73 χρόνια

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα 10 Σεπτεμβρίου ότι ο ίδιος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο.

«Οι νέες μας προσεγγίσεις μεταβάλλουν τα γνωρίσματα της ιαπωνο-ρωσικής συνεργασίας. Χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα των δύο πλευρών, υλοποιείται αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Σωρεύοντας μια τέτοια εμπειρία, οδεύουμε προς αυτό που επιδιώκουμε με τον πρόεδρο (Πούτιν-σ.σ), σε μια ειρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Άμπε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βρει λύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει την συνεργασία με το Τόκιο στην βάση των αρχών καλής γειτονίας και του σεβασμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο υπουργός των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (Άμυνας-σ.σ) θα επισκεφθεί την Ρωσία τον Οκτώβριο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να λυθεί το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών στις οποίες είχε προβεί κατά το παρελθόν η Βόρεια Κορέα και πως το θέμα αυτό είχε την υποστήριξη του προέδρου Πούτιν.

Ο Άμπε βρίσκεται στην Ρωσία για να συμμετάσχει στο Οικονομικό φόρουμ της Ανατολής που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ στο διάστημα 11-13 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επειδή υπάρχει το ζήτημα των διαφιλονικούμενων νήσων Κουρίλων στον Ειρηνικό, τα οποία η Σοβιετική Ένωση προσάρτησε και τα οποία η Ιαπωνία θεωρεί ότι ανήκουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι Κουρίλες ή Κουρίλες νήσοι, είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας. Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved