Απαγωγή μαθητών: Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του απαγωγέα

Αίσιο τέλος στο θρίλερ της απαγωγής των…

Μάχη με τις φλόγες σε δύο πύρινα μέτωπα στην Ηλεία

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης (25/9)…

Συναγερμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αεροσκάφος έκανε έκτακτη προσγείωση

Έκτακτη προσγείωση πραγματοποίησε στο αεροδρόμιο της Αθήνας…

To 19o συνέδριο Ιατρικής Χημείας τίμησε την οικογένεια Γιαννακόπουλου

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Βαθμολογήστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Διαδικτυακή δημοσκόπηση: Ας μιλήσουμε για το τι πιστεύετε…

Άγρια κόντρα στην Αυστραλία για τη διαμαρτυρία εννιάχρονης μαθήτριας κατά του εθνικού ύμνου

Άγρια κόντρα στην Αυστραλία για τη διαμαρτυρία εννιάχρονης μαθήτριας κατά του εθνικού ύμνου
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μια εννιάχρονη μαθήτρια αρνήθηκε να σηκωθεί όρθια για τον εθνικό ύμνο της Αυστραλίας διαμαρτυρόμενη μ' αυτόν τον τρόπο γι' αυτό που θεωρεί πως αποτελεί θεσμικό ρατσισμό, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα η Χάρπερ Νίλσεν τιμωρήθηκε επειδή δεν σηκώθηκε όρθια όταν οι συμμαθητές της έψαλαν το «Advance Australia Fair», τον εθνικό ύμνο που η μαθήτρια επικρίνει ότι αγνοεί την ιστορία των αυτοχθόνων της χώρας. «Αρχικά, όταν γράφτηκε ο ύμνος, αυτό σήμαινε να προχωρήσουν οι λευκοι της Αυστραλίας», εξήγησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο ύμνος ξεκινάει με τον στίχο: «Αυστραλοί, ας χαρούμε διότι είμαστε νέοι και ελεύθεροι». Όμως σύμφωνα με την Χάρπερ Νίλσεν, «όταν λέμε 'είμαστε νέοι', περιφρονούμε πλήρως τους αυτόχθονες Αυστραλούς που ήταν εδώ πριν από εμάς», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι έφθασαν το 1788 στην Αυστραλία, όπου οι Αβορίγινες ζούσαν εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

d7174b84e880b3d3dbe9f77516cabcb8

Οι Αβορίγινες δεν αποτελούν πια παρά το 3% του αυστραλιανού πληθυσμού και είναι μακράν οι λιγότερο προνομιούχοι, με αυξημένα στον πληθυσμό τους τα ποσοστά φτώχειας και εγκλεισμού. Η υγεία τους είναι χειρότερη απ' αυτή του γενικού πληθυσμού.

«Επέδειξε απίστευτο θάρρος υπερασπιζόμενη αυτό που πιστεύει» και θέλοντας «να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τον θεσμικό ρατσισμό», δήλωσε στο ABC ο πατέρας της, ο Μαρκ Νίλσεν.

Ο διευθυντής του σχολείου συνάντησε την Χάρπερ και τους γονείς της για να βρουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, εξήγησε το υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας Κουίνσλαντ. «Το σχολείο σέβεται τη βούληση της μαθήτριας και πρότεινε άλλες εναλλακτικές επιλογές, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να παραμένει μπροστά στην αίθουσα στη διάρκεια του εθνικού ύμνου και να μην τραγουδά» σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

9a4898d29b2479876457c6f9bb7a0669

Η στάση της μαθήτριας απηχεί εκείνη των παικτών της Αμερικανικής Ένωσης Φουτμπόλ (NFL) που γονατίζουν στη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθούν για τις ρατσιστικές βιαιότητες στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς στην Αυστραλία.

PHOTO GALLERY