ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα

Ζάεφ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα

Στήριξη στην εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ για την επικράτηση του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς την αλλαγή του ονόματος της χώρας, παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια και να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία της 30ης Σεπτεμβρίου ως την κρισιμότερη στην ιστορία της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε τη Μόσχα να μην επιχειρήσει να «επέμβει» στη διαδικασία, με τον Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα.

Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τους πολίτες των Σκοπίων να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια, όπου έχει σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και την ομόλογό του Λουντμίλα Σεκερίνσκα.

«Το επερχόμενο δημοψήφισμα είναι η πιο σημαντική ψήφος στην ιστορία του έθνους σας. Σε αυτό θα αποφασίσετε για το μέλλον σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να προχωρήσετε μπροστά, σε ένα νέο μέλλον στο οποίο θα έχετε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ και την ομόλογό του των Σκoπίων, μετά τη συνάντησή τους.

ZAEV MATTIS copy

«Αναγνωρίζουμε την πολύπλοκη πολιτική διαδικασία που βρίσκεται μπροστά σας και σας στηρίζουμε στην εξάσκηση του δημοκρατικού δικαιώματός σας και την ευθύνη σας να ψηφίσετε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει στην υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων στο δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνέχεια εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Ζόραν Ζάεφ για τις «ακούραστες προσπάθειές σας ως την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ήταν απαραίτητη η διπλωματία της υπομονής και από τις δύο πλευρές, καθώς και ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τα Σκόπια, ο Τζιμ Μάτις αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία.

20054431

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν οι πολίτες των Σκοπίων να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός ο οποίος προειδοποίησε παράλληλα τη Μόσχα να μην επιχειρήσει να «επέμβει» στη διαδικασία.

Ζάεφ: Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ρωσική ανάμειξη

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων από το βήμα του συνεδρίου «ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια Media days 2018» σχολίασε τις αναφορές του Αμερικανού υπουργού περί ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι φίλη της χώρας του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν έχει κάποια ένδειξη για ρωσική ανάμειξη.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη των Σκοπίων και δεν αντιτίθεται στην ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, αν και είναι αντίθετη στη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πηγή: CNN.gr