ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρέθηκε στη Τουρκία η εκκλησία όπου έγινε η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος;

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρέθηκε στη Τουρκία η εκκλησία όπου έγινε η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος;

Δέος προκαλεί η ανακάλυψη εκκλησίας στην πόληIznik της Τουρκίας η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την πορεία του Χριστιανισμού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτή η περιοχή μπορεί να είναι η αρχαία βασιλική της πόλης της Νίκαιας που κάποτε ήταν ένα από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα του Χριστιανισμού.

Αν όντως είναι η πόλη της Νίκαιας εκεί πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, το 325 μ.Χ.

Ο επικεφαλής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Uludağ, της Προύσας Mustafa Şahin έχει περάσει χρόνια εξερευνήσεων στις όχθες της λίμνης Iznik.

Οταν όμως η κυβέρνηση της επαρχίας Μπούρσα του παρέδωσε τις αεροφωτογραφίες της λίμνης, ο Μουσταφά βρήκε αυτό που έψαχνε εκείνη την εποχή.

Ο δρ Şahin πιστεύει ότι η εκκλησία χτίστηκε προς τιμή του Αγίου Νεοφύτου ο οποίος μαρτύρησε σε εκείνο το σημείο το 303μ.Χ. Θα μπορούσε όμως να είναι και ο τόπος όπου η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας συνεκλήθη σχεδόν πριν από 1700 χρόνια.

Η εκκλησία καταστράφηκε σε σεισμό το 740 π.Χ. και αργότερα βυθίστηκε στη λίμνη.

Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ συγκάλεσε την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας ή Α΄ Οικουμενική Σύνοδο με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η σύνοδος καταδίκασε τη διδασκαλία του Αρείου, συνέταξε το Σύμβολο της Νίκαιας που καθιέρωσε τον όρο ομοούσιος και όρισε την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Με τη Σύνοδο αυτή η Εκκλησία εντάχθηκε στις επίσημες δομές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο συνοδικός θεσμός έγινε θεμελιώδους σημασίας για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Οι εξελίξεις αυτές είχαν μακροχρόνιες επιρροές θεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα στην Ανατολή κατά τη διάρκεια όλου του Μεσαίωνα. Επίσης, αποτέλεσε το πρότυπο για τις μελλοντικές Οικουμενικές Συνόδους.

Υποβρύχιο Μουσείο

«Η ομάδα φωτογραφίας στο Δημαρχείο της Μπούρσα τράβηξε τις αεροφωτογραφίες της λίμνης από το 2013, αλλά δεν είχε σκεφτεί να έρθει σε επαφή με κάποιον εμπειρογνώμονα», δήλωσε ο δρ Şahin.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τις εικόνες της λίμνης, ήμουν αρκετά έκπληκτος που έβλεπα μια δομή εκκλησίας τόσο καθαρά. Είχα κάνει έρευνες στο Iznik από το 2006 και δεν είχα ανακαλύψει ακόμα μια τέτοια υπέροχη δομή» συνέχισε ο αρχαιολόγος που προτείνει να γίνει στο σημείο υποβρύχιο μουσείο.

«Τα ερείπια παραμένουν δύο έως τρία μέτρα βαθιά στη λίμνη και 50 μέτρα από την ακτή», δήλωσε ο Δρ Şahin. «Το πιο δύσκολο κομμάτι της υποβρύχιας ανασκαφής είναι ότι η ορατότητα πέφτει μερικές φορές κάτω από τα 10 εκατοστά λόγω της έντονης άλγης και της δραστηριότητας πλαγκτόν. Μια άλλη ιδιαίτερη δυσκολία είναι ότι η λάσπη εξαπλώνεται σε όλο το νερό από την βάση της λίμνης κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Το να είναι τα ερείπια σε ρηχή περιοχή σημαίνει επίσης ότι τα κύματα χτυπούν τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία».

Οι επισκέπτες θα μπορούσαν να βουτήξουν για να δουν τα ερείπια από κοντά, αλλά υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή ενός πύργου 20 μέτρων, ώστε τα ερείπια να φαίνονται από την ακτή. Ένας πεζόδρομος πάνω από τη λίμνη μπορεί επίσης να κατασκευαστεί καθώς και μια βυθισμένη γυάλινη αίθουσα όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσευχηθούν.