Έρευνα και στην Αλβανία για το εμπόριο οργάνων

Έρευνα και στην Αλβανία για το εμπόριο οργάνων

Στην Αλβανία μετέβη ο γενικός εισαγγελέας της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, σύμφωνα με αξιωματούχο της αλβανικής κυβέρνησης.

 

Ο Ουίλιαμσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τη γενική εισαγγελέα Ίνα Ράμα, ανέφερε ο αξιωματούχος. Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από τους Αλβανούς αξιωματούχους στήριξη στην έρευνά του, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) συγκρότησε τον περασμένο Ιούνιο ειδική ομάδα ερευνητών και εισαγγελέων, οι οποίοι ανέλαβαν την προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, που δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο του περασμένο χρόνου.

Στην έκθεσή του ο κ. Μάρτι αναφέρει ότι ανώτατοι διοικητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα και στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Ο κ. Μάρτι σημειώνει ότι υπήρχαν κέντρα κράτησης στη μεθόριο Αλβανίας-Κοσόβου, στα οποία αιχμάλωτοι άμαχοι, κυρίως Σέρβοι του Κοσόβου εκτελούνταν και τα όργανά τους πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και η Αλβανία αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέρριψαν την έκθεση του κ. Μάρτι. Η αλβανική ηγεσία, αν και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς», ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε έρευνα στην επικράτειά της και ότι θα βοηθήσει στις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην αλήθεια.