ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια στον εφευρέτη που δολοφόνησε και διαμέλισε τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ στο υποβρύχιό του

Ισόβια στον εφευρέτη που δολοφόνησε και διαμέλισε τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ στο υποβρύχιό του

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κοπεγχάγης επικύρωσε σήμερα την καταδίκη του Δανού εφευρέτη Πέτερ Μάντσεν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και τον διαμελισμό της Σουηδής δημοσιογράφου, Κιμ Βαλπάνω στο αυτοσχέδιο υποβρύχιό του στο οποίο και διέμενε τον Αύγουστο του 2017.

Ο Πέτερ Μάντσεν, 47 ετών, κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο για τον φόνο και τον διαμελισμό της 30χρονης Κιμ Βαλ πάνω στο σκάφος στο λιμάνι της Κοπεγχάγης το 2017.

Χωρίς να ομολογήσει, και υποστηρίζοντας την εκδοχή του θανάτου από ατύχημα, ο Μάντσεν ουδέποτε αμφισβήτησε την ετυμηγορία για την ενοχή του.

Ο Μάντσεν δεν είχε προσφύγει κατά της καταδίκης του, συνεπώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε μόνο επί της απόφασης της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη -- ποινή που τυπικά διαρκεί περίπου 15 χρόνια στη Δανία.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 10 Αυγούστου 2017, η Βαλ επιβιβάστηκε στο αυτοσχέδιο υποβρύχιο του Μάντσεν, με σκοπό να του πάρει συνέντευξη για το αμερικανικό περιοδικό Wired και να γράψει ένα ρεπορτάζ για τα σχέδια του πλούσιου Δανού να κατακτήσει τους αιθέρες και τους βυθούς.

Τη νύχτα της ίδιας ημέρας ο σύντροφός της, ο οποίος παρέστη στη δίκη, δήλωσε την εξαφάνισή της. Η σορός της βρέθηκε στη συνέχεια στη θάλασσα και διαμελισμένη.

Η νεκροψία προβάλλει την εκδοχή του πνιγμού ή του στραγγαλισμού, του οποίου είχαν προηγηθεί σεξουαλικές ωμότητες αλλά η ακριβής αιτία του θανάτου δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί. Το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα -14- μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Η εισαγγελία εξάλλου επικαλέστηκε τα άχρηστα εργαλεία για ένα υποβρύχιο τα οποία μετέφερε στο σκάφος ο κατηγορούμενος λίγο πριν διαδραματιστούν τα γεγονότα, όπως ένα πριόνι για ξύλα, λουριά βαλίτσας και ένα ακονισμένο κατσαβίδι μήκους 50 εκατοστών.