ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας ένας εκ των υπόπτων

Υπόθεση Σκριπάλ: Συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας ένας εκ των υπόπτων

Βρετανική δημοσιογραφική ιστοσελίδα σε δημοσίευμά της ισχυρίζεται πως έχει βρει το πραγματικό όνομα ενός εκ των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι.

Σύμφωνα με ερευνητές της Bellingcat, ο άνδρας με το ψευδώνυμο Ρουσλάν Μποσίροφ είναι συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (GRU) ονόματι Ανατόλι Τσεπίγκα.

Η ιστοσελίδα αυτή επικαλείται ορισμένες πηγές, που γνωρίζουν τον «Μποσίροφ» και οι οποίες επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του. Οι δημοσιογράφοι ερευνητές αναφέρουν λεπτομέρειες για το βιογραφικό του. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις στο Χαμπάροφσκ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και είχε κάνει την εμφάνιση του κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στα τέλη του 2014.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC, γράφει ότι κατάφερε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Bellingcat, μελετώντας μερικές ρωσικές βάσεις δεδομένων, τις οποίες πήρε από ανώνυμες πηγές.

Ο 39χρονος Ανατόλι Τσεπίγκα γεννήθηκε στο χωριό Νικολάγιεφκα στην περιοχή του Αμούρ. Το 2001 ως τόπο κατοικίας είχε δηλώσει την διεύθυνση της στρατιωτικής μονάδας στην οποία υπηρετούσε και στην οποία είχε την έδρα του, τμήμα ειδικών αποστολών της GRU.

Η έρευνα αναφέρει ότι το ψευδώνυμο «Ρουσλάν Μποσίροφ» εμφανίσθηκε το 2010, όταν ο συνταγματάρχης της GRU πήρε διαβατήριο με το όνομα αυτό και μετακόμισε στη Μόσχα μαζί με την σύζυγό του και τον γιό του.

Η τιμητική διάκριση του ήρωα της Ρωσίας του απονεμήθηκε το 2014.

Στο περιστατικό αναφέρονται και άλλα βρετανικά μέσα.

Σημειώνεται πως η βρετανική αστυνομία θεωρεί υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, δύο Ρώσους με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ.

Οι δύο άνδρες με τα ονόματα αυτά σε συνέντευξη τους στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην απόπειρα δολοφονίας και οποιαδήποτε σχέση τους με την ρωσική υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας.