ΚΟΣΜΟΣ

Παρατυπίες στην προεκλογική διαδικασία της Ρωσίας

Παρατυπίες στην προεκλογική διαδικασία της Ρωσίας

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε συνθήκες ανισότητας στη μεταχείριση των επτά πολιτικών κομμάτων, που πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου στη Ρωσία.

Η πενταμελής αντιπροσωπεία επέστρεψε χθες στο Στρασβούργο, ύστερα από τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (8-11 Νοεμβρίου).

Παρόλο που η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, τα μέλη της αντιπροσωπείας δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Από τις άλλες επαφές που πραγματοποίησαν ωστόσο, τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν ότι, κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, υπάρχει μεν μία αξιοσημείωτη βελτίωση της πρόσβασης και παρουσίας των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας αλλά γενικότερα, οι όροι συμμετοχής των πολιτικών κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία δεν είναι ισότιμοι.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας χρησιμοποιεί τους διοικητικούς πόρους του κράτους για τον επηρεασμό των εκλογέων, εξακολουθεί να απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών σχηματισμών στις εκλογές και υπάρχουν ακόμη εμπόδια στις διαδικασίες εγγραφής των εκλογέων στους καταλόγους. Τέλος, υπάρχει υψηλό όριο στο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσουν τα πολιτικά κόμματα για να εισαχθούν στη Ρωσική Δούμα. Ο νόμος που έχει ψηφισθεί και προβλέπει ελάχιστο ποσοστό 5%, για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, θα εφαρμοσθεί τις βουλευτικές εκλογές του 2016.