ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Νόμπελ: Στη φυλακή για βιασμό ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος Ζαν Kλοντ Αρνό

Σκάνδαλο Νόμπελ: Στη φυλακή για βιασμό ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος Ζαν Kλοντ Αρνό

Σε φυλάκιση δύο χρόνων για βιασμό, καταδικάστηκε ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος Ζαν-Κλοντ Αρνό, σε μια υπόθεση που συνδέεται με το κίνημα #MeToo και προκάλεσε την αναβολή για ένα χρόνο της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Αρνό, 72 ετών, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες για βιασμό μιας νεαρής γυναίκας σε διαμέρισμα στη Στοκχόλμη, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2011.

Καταδικάστηκε για τα γεγονότα που διαπράχθηκαν τον Οκτώβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δικαστής Γκούντρουν Άντεμαρ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια ποινή μικρότερη των δύο ετών», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σκάνδαλο, που συγκλόνισε τη Σουηδική Αστυνομία, ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2017, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις για βιασμούς και άλλες σεξουαλικές επιθέσεις που αποδίδονται στον Αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Οι μαρτυρίες 18 γυναικών, μεταξύ των οποίων και η ενάγουσα, που δημοσιεύθηκαν τότε στην εφημερίδα Dagens Nyheter, συγκλόνισαν τη Σουηδική Ακαδημία που απονέμει από το 1901 το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς ο Γάλλος κατηγορούνταν βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Αρνό, ο οποίος είναι μάλιστα παντρεμένος με μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, διατηρούσε στενούς δεσμούς με το θεσμό αυτό.

Απαξιωμένη και στερούμενη της απαραίτητης απαρτίας για τη λειτουργία της μετά την αποχώρηση πολλών «σοφών», η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε έτσι για ένα χρόνο την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια…

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ