Ένοπλη επίθεση στο Στρασβούργο: Εγκλωβισμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές

Σε συναγερμό τέθηκε η αστυνομία στο Στρασβούργο της Γαλλίας…

Καλογήρου: Δεν βιάστηκε ο 19χρονος - Παραβίασαν τρεις πόρτες για να τον ξυλοκοπήσουν

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται…

Επίθεση Στρασβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το τρομοκρατικό χτύπημα (Pics)

Για «πολλούς πυροβολισμούς» σε διάφορους κεντρικούς δρόμους…

Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Δολοφονία Ρόδος: Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για…

Μυστήριο με την ταυτότητα του Πούτιν που βρέθηκε στη Γερμανία – Τι αποκαλύπτει η Bild (Pics)

«Μπορώ να υποθέσω ότι η σοβιετική KGB…

Επιτροπή Νόμπελ: «Λυπηρές» οι ενέργειες της Σου Κι αλλά δεν θα της αφαιρεθεί το βραβείο

Επιτροπή Νόμπελ: «Λυπηρές» οι ενέργειες της Σου Κι αλλά δεν θα της αφαιρεθεί το βραβείο

Κάποιες από τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Αούνγκ Σαν Σου Κι ως ηγέτιδα της Μιανμάρ είναι «λυπηρές», όμως δεν θα της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Λαρς Χέικενστεν επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Χέικενστεν, δεν έχει νόημα να αφαιρείται ένα βραβείο ως αντίδραση σε γεγονότα που σημειώθηκαν μετά την απονομή του.

Ερευνητές του ΟΗΕ δημοσιοποίησαν τον Αύγουστο μια έκθεση στην οποία κατηγορούσαν το στρατό της Μιανμάρ για το μαζικό φόνο μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «με στόχο τη γενοκτονία τους», σε μια επιχείρηση που ώθησε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Η Σου Κι, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον αγώνα της υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, είναι πλέον η πολιτική ηγέτιδα της χώρας. Στην έκθεση οι ερευνητές του ΟΗΕ την κατηγορούν ότι απέτυχε να χρησιμοποιήσει «την ηθική της αρχή» για να προστατεύσει τους αμάχους.

«Βλέπουμε ότι όσα κάνει στη Μιανμάρ είναι στόχος πολλών επικρίσεων και τασσόμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας», τόνισε ο Χέικενστεν.

«Οπότε φυσικά στο επίπεδο που εκείνη φέρει την ευθύνη, είναι λυπηρό», πρόσθεσε.

Η Μιανμάρ έχει απορρίψει τα ευρήματα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονομερή», ενώ επισημαίνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε τις επιθέσεις ανταρτών στην πολιτεία Ραχίν τον Αύγουστο του 2017 ήταν νόμιμη.

Εξάλλου το Σεπτέμβριο, η Σου Κι επεσήμανε ότι, κρίνοντας εκ των υστέρων, η κυβέρνησή της θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει την κατάσταση καλύτερα, όμως δεν παραδέχθηκε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε βραβεία (…) κάτι τέτοιο θα μας εμπλέξει σε αέναες συζητήσεις για την αξία των όσων κάνουν οι βραβευθέντες στη συνέχεια, αφού λάβουν το βραβείο», επεσήμανε ο Χέικεστεν.

«Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν βραβευθέντες με Νόμπελ που κάνουν πράγματα μετά τη βράβευσή τους τα οποία δεν εγκρίνουμε ή τα οποία δεν θεωρούμε σωστά. Αυτό δεν αποφεύγεται, πιστεύω», πρόσθεσε.