ΚΟΣΜΟΣ

Διάσημες παραλίες εκπέμπουν SOS – Κλείνει οριστικά η Maya Bay του ΝτιΚάπριο (vids+pics)

Διάσημες παραλίες εκπέμπουν SOS – Κλείνει οριστικά η Maya Bay του ΝτιΚάπριο (vids+pics)

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες στον κόσμο κλείνει επ' αόριστον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά.

Πρόκειται για τη φημισμένη Maya Bay στο νησί Ko Phi Phi Leh που βρίσκεται στον κόλπο της Ταϊλάνδης και έγινε διάσημη μετά την ταινία «Η παραλία» που γυρίσθηκε εκεί το 2000 με το νεαρό τότε Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Έκτοτε έγινε από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς υποδεχόμενη καθημερινά τουλάχιστον 5.000 τουρίστες, αριθμός διπλάσιος από όσους μπορεί να φιλοξενήσει η παραλία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Εξαιτίας της μεγάλης και συνεχούς ροής των τουριστών, περίπου το 80% των κοραλλιών γύρω από τον κόλπο Maya έχει καταστραφεί, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση τους.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να κλείσουν την παραλία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποκατασταθεί ο κοραλλιογενής ύφαλος ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός δεν αρκεί, έτσι η παραλία θα μείνει κλειστή επ' αόριστον.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν οι καταστροφές καθώς, όπως λένε, η παραλία καταστράφηκε ολοσχερώς μαζί και τα φυτά που την καλύπτουν.

Η Ταϊλάνδη δεν είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αντιμετωπίζει ορδές τουριστών. Ο πρόεδρος της Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε περιέγραψε την πιο διάσημη παραλία της χώρας Μπορακάι «βόθρο», κλείνοντάς την τον Απρίλιο για έξι μήνες, ενώ η Ινδονησία κήρυξε πέρυσι σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των σκουπιδιών» ένα τμήμα του νησιού Μπαλί.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ