ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Το μαγικό 7άρι του Ζάεφ - Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκόπια: Το μαγικό 7άρι του Ζάεφ - Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκοπιανό:Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως ακόμη επτά ψήφους και υπόσχεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δε θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου εάν ψηφίσουν.

Σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί, μετά το πρωτόγνωρο φιάσκο του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ, απευθύνθηκε σε δραματικό τόνο προς τους βουλευτές της σκοπιανής Βουλής, καλώντας τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπερτονίζοντάς τους ότι «το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους», κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης στην ολομέλεια της σκοπιανής βουλής.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζάεφ. Επανέλαβε ακόμα ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Από την πλευρά της, η Αθήνα έστειλε το δικό της μήνυμα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να ξεκαθαρίσει από το Λουξεμβούργο, στο οποίο και βρίσκεται, ότι «δεν υπάρχει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση, χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.

Ανεξάρτητος βουλευτής θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών

Χτες, «σωτήρα» στο πρόσωπο του ανεξάρτητου βουλευτή Fedir Muhic φαίνεται ότι βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να «περάσει» από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Muhic άλλαξε πολιτική θέση σε σχέση με τις δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και υποστήριξε δημόσια ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Ως εκ τούτου, η Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζεται -όπως όλα δείχνουν- από 73 βουλευτές, ενώ αναζητούνται άλλοι επτά προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

20186125

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην το πληρώσετε ακριβά