ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Θρίλερ» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Αποχώρησαν οι βουλευτές του VMRO

Σκόπια: «Θρίλερ» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Αποχώρησαν οι βουλευτές του VMRO

Αποχωρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης – Συναίνεση ζητά ο Ζάεφ

Διαστάσεις θρίλερ αποκτά η τρίτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αποχώρηση βουλευτών του VMRO DPMNE και με το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ να ζητά επίμονα συναίνεση.

Το βράδυ της Τρίτης (16/10/2018), οι μισοί βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE αποχώρησαν από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό έγινε επειδή δεν επετράπη στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, καθώς δεν είναι μέλος του. Νωρίτερα την Τρίτη, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν αναφέρει επίσης ότι δεν θα ψήφιζαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Πολλοί ήταν αυτοί που προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διευθετήσει το ζήτημα μέσω συνομιλιών με τον Μίτσκοσκι, όπως αναφέρει το Balkan Insight.

Σε σημερινή (17/10/2018) συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι τόνισε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Παράλληλα, την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την άρνηση του VMRO-DPMNE, να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (16/10/2018) προς τον αρχηγό του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είμαστε απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του VMRO και στο δημοψήφισμα και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση». Και τονίζει: «Αφήστε κατά μέρος κομματικά συμφέροντα», αναφέρει το Associated Press.