ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Επιπλέον 23 εκατομμύρια φτωχοί το 2012

ΔΝΤ: Επιπλέον 23 εκατομμύρια φτωχοί το 2012

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκτιμά ότι επιπλέον 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στον αριθμό των φτωχών, κυρίως από την Ασία, την Αφρική και τον Ειρηνικό, εφόσον ξεσπάσει άμεσα μια νέα οικονομική κρίση, ικανή να πλήξει τις πιο πλούσιες οικονομίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, εάν η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμείνει στα τέλη του 2011 στο 2,6% και διαμορφωθεί στο 2,4% το επόμενο έτος, θα προκύψουν «μεγάλες αντιξοότητες, όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική συγκυρία, και για κάποια πλούσια κράτη», «μια γενικευμένη ύφεση στην ευρωζώνη», αλλά και έντονες επιπτώσεις στο συνολικό αριθμό των φτωχών παγκοσμίως.

Εάν το δυσμενές αυτό σενάριο ανάπτυξης επιβεβαιωθεί, τότε στα κράτη όπου υπάρχουν οι χαμηλότερες τιμές «έως τον Δεκέμβριο του '12 επιπλέον 23 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν φτωχοί», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Εφόσον μάλιστα η παρατεταμένη κρίση στρέψει τους επενδυτές στην εκμετάλλευση των παγκόσμιων πρώτων υλών, θα ακριβύνουν απότομα πετρέλαιο και τρόφιμα, ωστόσο δεν θα υπάρξει ξανά κύκλος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμά το ΔΝΤ, θα προστεθούν στους φτωχούς άλλοι 31 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι κερδίζουν 1,25 δολάρια καθημερινά.