ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις: Ο Κασόγκι μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο πριν τον δολοφονήσουν (pics+vid)

Νέες αποκαλύψεις: Ο Κασόγκι μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο πριν τον δολοφονήσουν (pics+vid)

Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας περίπου στις 13:00 το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως συνελήφθη από τους 15 επίλεκτους πράκτορες.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως λίγα λεπτά μετά μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στη χώρα του.

Ωστόσο, ο Κασόγκι επανέλαβε πως δεν επρόκειτο να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία γιατί ήξερε πως θα τον φυλάκιζαν ή ακόμα και να τον δολοφονούσαν.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, μετά από αυτό, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο.

Οι τουρκικές Αρχές εκτιμούν πως ο Maher Abdulaziz Mutrib, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχε στη δολοφονία, ήταν εκείνος που ανέλαβε να «φυγαδεύσει» τη σορό του από την Τουρκία με ιδιωτικό τζετ.

Το αεροσκάφος του απογειώθηκε στις 18:20 με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και προσγειώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στην βαλίτσα του είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν κάποια μέρη από το διαμελισμένο κορμί του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Έκαψαν τα αποδεικτικά στοιχεία

Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου A Haber αναφέρει πως Σαουδάραβες αξιωματούχοι έκαψαν αποδεικτικά στοιχεία στον κήπο του προξενείου, μια μέρα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στα πλάνα του A Haber φαίνονται τρεις άνδρες που φορούν κοστούμια να ρίχνουν χαρτιά σε έναν μεταλλικό κουβά, μέσα στον οποίο είχαν ανάψει φωτιά.

Δείτε το βίντεο:

Η διευθύντρια της CIA μεταβαίνει στην Τουρκία

Η διευθύντρια της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζίνα Χάσπελ βρισκόταν καθ' οδόν προς την Τουρκία τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την έρευνα σχετικά με τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, δήλωσε ενημερωμένη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει στείλει «κορυφαία» στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Τουρκία για την έρευνα. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σαουδική Αραβία: Θα ληφθούν μέτρα

Θα ληφθούν μέτρα ώστε ένας φόνος όπως αυτός του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να μην μπορέσει «ποτέ να ξανασυμβεί», δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή «πλήρους και σε βάθος» έρευνας.

Η Σαουδική Αραβία είχε αποστείλει ομάδα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας και «ανακάλυψε στοιχεία για έναν φόνο» στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε εξάλλου ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδονησία, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του στην Τζακάρτα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε στη συνέχεια τη δέσμευση του Ριάντ για «την δημιουργία ενός μηχανισμού και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο όπως αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυμβεί».

«Η έρευνα αυτή αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα σε αυτό που αναφέρθηκε και σε αυτό που συνέβη και ως συνέπεια 18 άνθρωποι συνελήφθησαν για ανάκριση και έξι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους», πρόσθεσε.

Τέλος ο ίδιος διαβεβαίωσε τον Ινδονήσιο πρόεδρο για τη δέσμευση της σαουδαραβικής ηγεσίας να «δράσει έτσι ώστε η έρευνα να είναι πλήρης και (να γίνει) σε βάθος, η αλήθεια να αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψει σήμερα «όλη την αλήθεια» για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: efka.gov.gr - Αναδρομικά συνταξιούχων: Κάντε κλικ ΕΔΩ για την αίτηση - Προσοχή στην παγίδα

Αγγελική Πεπόνη: Θρίλερ με το θάνατό της - Οι τελευταίες κινήσεις της και οι νέες αποκαλύψεις