ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ τέλος! Δεν θα είναι υποψήφια ούτε για το κόμμα, ούτε για την Καγκελαρία (vid)

Μέρκελ τέλος! Δεν θα είναι υποψήφια ούτε για το κόμμα, ούτε για την Καγκελαρία (vid)

Την απόφασή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του CDU ανακοίνωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει την καγκελαρία στο τέλος της θητείας της, στην ομιλία της κατά την συνεδρίαση της ηγεσίας της CDU. «Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία», είπε, προσθέτοντας ότι μετά το 2021 δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει άλλο πολιτικό αξίωμα.

Αποφάσισα επίσης να επιτρέψω στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να προετοιμάσει την διαδοχή μου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι θα επιλέξει τον (ή την) διάδοχό της.

Η Μέρκελ εξήγησε ότι οι αποφάσεις της έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στους μελλοντικούς της στόχους.

Παραδεχόνενη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην Βαυαρία και την Έσση ήταν απογοητευτικά, η Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου έτους.

«Μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις της:

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας το τέλος της 13ετούς κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία της CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Έσση.

«Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και...δεν θα επιιδώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε.

Φθορά

Οι δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτωβρίου είχαν προαναγγελθεί ως τεστ σε εθνικό επίπεδο για την δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ και της κυβερνητικής της ομάδας. Η αποχώρησή της από την προεδρία της CDU φαίνεται ότι είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογικών αυτών αποτυχιών.

Εδώ και εβδομάδες, η συζήτηση για την διαδοχή της Μέρκελ δεν αποτελεί πλέον ταμπού στις τάξεις της CDU, εξαιτίας της φθοράς της 13 μήνες μετά τη πύρρειο νίκη της στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η δημοτικότητά της δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που η γερμανική ακροδεξιά βρισκόταν σε άνοδο.

Πολλά στελέχη του κόμματός της ζητούν εδώ και μήνες στροφή της CDU προς τα δεξιά και από την Μέρκελ να προετοιμάσει την διαδοχή της. Μέχρι σήμερα, η καγκελάριος είχε αρνηθεί να συζητήσει δημόσια το μέλλον της.

Άλλη πηγή σοβαρών δυσκολιών για την Μέρκελ είναι η κατάσταση των εταίρων της, του SPD, στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες απείλησε χθες το βράδυ με αποχώρηση από την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξουν σύντομα εγγυήσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης, που υπονομεύεται από την πολύμηνη εσωτερική διαμάχη, κυρίως για την μεταναστευτική πολιτική.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι απαράδεκτη», προειδοποίησε.

Όλο και περισσότερα μέλη του SPD ζητούν έξοδο από την κυβέρνηση για μία «κούρα στην αντιπολίτευση».

Χθες στην Έσση, η CDU διατήρησε την πρώτη θέση και θα συνεχίσει να ηγείται της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού, όμως το ποσοστό του 27% που εξασφάλισε συνιστά υποχώρηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχη υποχώρηση σημείωσε το SPD που εξασφάλισε το 19,8% των ψήφων.

«Το τέλος πλησιάζει»

Αντίθετα, οι οικολόγοι διπλασίασαν το σκορ τους και η γερμανική άκρα δεξιά εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο τελευταίο τοπικό κοινοβούλιο όπου δεν ήταν ακόμη παρούσα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή για τη Μέρκελ. Το θέμα είναι αν σύντομα θα κολλήσουμε πίσω από τον συνασπισμό της την ένδειξη: "σε διάλυση" », αναφέρεται ειρωνικά στο κύριο άρθρο της Suddeutsche Zeitung.

Ο ηγέτης της CDU στην Έσση, ο Φόλκερ Μπουφιέρ, αν και θεωρείται άνθρωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αποτελεί «σήμα συναγερμού» για την παράταξη «και επίσης για την πρόεδρό της».

Η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα για την Μέρκελ να γαντζωθεί στο πόστο της, «δεδομένης της κατάστασής της». Της χρειάζεται «να αποδείξει» ότι έχει καταλάβει αυτό που γνωρίζει ο κόσμος: «το τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου πλησιάζει».

Την ίδια στιγμή, η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επικριτής της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε ότι επιθυμεί να την διαδεχθεί στην ηγεσία του της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πηγές από το κόμμα.

Ο 38χρονος Σπαν ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του CDU στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης των ανώτερων στελεχών του κόμματος στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης: Ινδονησία: Το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε εμφανίσει στο παρελθόν τεχνικό πρόβλημα

Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης