ΚΟΣΜΟΣ

Μασσαλία: Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης κτηρίων καθώς οι νεκροί αυξάνονται (pics+vid)

Μασσαλία: Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης κτηρίων καθώς οι νεκροί αυξάνονται (pics+vid)

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν συνεχώς

Άλλη μια σορός, αυτή ενός άνδρα, ανασύρθηκε σήμερα από τα ερείπια των τριών κτηρίων που κατέρρευσαν τη Δευτέρα (05/11) στο κέντρο της Μασσαλίας και η πρόσβαση σε πολλά γειτονικά κτήρια έχει απαγορευθεί, λόγω των φόβων για ένα «ντόμινο» καταρρεύσεων.

Από το πρωί της Τρίτης έχουν επίσης ανασυρθεί από τα ερείπια οι σοροί τριών ανδρών και δύο γυναικών.

Από αυτά τα έξι θύματα, τρία ήταν ένοικοι ενός από τα κτήρια που κατέρρευσε, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ξαβιέ Ταραμπέ, εισαγγελέας της Δημοκρατίας στη Μασσαλία.

Περισσότερες από 48 ώρες μετά την κατάρρευση των δύο πρώτων κτηρίων, στην οδό Ομπάν, όχι μακριά από το πολύ τουριστικό Παλιό Λιμάνι, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν συνεχώς.

«Πολύ, πολύ πιθανόν πέντε άτομα», καθώς και «τρεις επισκέπτες», βρίσκονταν στο μοναδικό από τα τρία κτήρια που ήταν επισήμως κατοικίσιμο όταν σημειώθηκε η καταστροφή, διευκρίνισε χθες βράδυ ο εισαγγελέας της Μασσαλίας. Ως εκ τούτου άλλοι δύο άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται ακόμα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όμως υπάρχει «μικρή πιθανότητα να βρεθούν θύλακες επιβίωσης» είχε προειδοποιήσει από το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καθώς η κατάρρευση ενός τρίτου κτηρίου, το απόγευμα της Δευτέρας, επισώρευσε ερείπια πάνω στα ερείπια των δύο πρώτων.

Οι διασώστες φοβούνται επίσης στο εξής μια δραματική «επίπτωση ντόμινο» σε αυτή την οδό με κλίση, που βρίσκεται σε μια πολύ δημοφιλή συνοικία, όπου τα κτήρια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς διαχωριστικούς μεσότοιχους», όπως εξήγησε χθες το πρωί ένας διασώστης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

20292101

Σύμφωνα με μια έκθεση που παραδόθηκε στην κυβέρνηση το 2015, τα κτήρια που κατέρρευσαν απειλούν τη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια 100.000 κατοίκων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Πολλά κτήρια που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο εκκενώθηκαν μετά την τραγωδία, αλλά σε ορισμένα από αυτά οι κάτοικοι μπορούν ακόμη να διασώσουν κάποια υπάρχοντα, ένας ένας, συνοδευόμενοι από διασώστες.

«Αυτό που συνέβη μου έφερε στον νου τον πόλεμο, όταν ήμουν παιδί», εξηγεί η Γιοανά, μια 27χρονη Λιβανέζα φοιτήτρια, αφού ανέκτησε μερικά προσωπικά αντικείμενα από το σπίτι της, λίγο πιο μακριά στον ίδιο δρόμο: «Ποτέ δεν είχα φύγει από ένα διαμέρισμα τόσο γρήγορα».

Οι 105 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας στεγάστηκαν σε περίπου εξήντα δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης, ανέφερε η δημαρχία, την οποία επιπλήττουν από τη Δευτέρα οι κάτοικοι της οδού Ομπαν και της συνοικίας για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κτήρια.

Δύο από τα τρία κτήρια είχαν σφραγιστεί και θεωρητικά ήταν ακατοίκητα. Το ένα από αυτά, που είχε σφραγιστεί με διάταγμα ως επικίνδυνο το 2008, κατέληξε να αγοραστεί από τη δημαρχία έπειτα από προσπάθειες δέκα ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο τρίτο, αντίθετα, εννέα διαμερίσματα στα δέκα κατοικούνταν ακόμη. Κι όμως, από το 2007 τα σήματα συναγερμού πολλαπλασιάζονταν: κατάρρευση της οροφής της εισόδου, ανησυχητικά ρήγματα… Ένας ειδικός δικαστηρίου είχε επισκεφθεί το κτήριο στις 18 Οκτωβρίου χωρίς να προτείνει την εκκένωσή του.

Η δημαρχία, που προέβαλε το σενάριο των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών για να εξηγήσει την καταστροφή, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της υπογραμμίζοντας «την τεράστια εργασία που έγινε για την εξάλειψη του ενδιαιτήματος».

Η δημαρχία ξεκίνησε το 2011 ένα τεράστιο σχέδιο επαναχαρακτηρισμού του κέντρου της πόλης, χωρίς όμως να μπορέσει πραγματικά να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες κατάρρευσης των κτηρίων

«Στο στάδιο αυτό» οι αιτίες της κατάρρευσης κτηρίων στο κέντρο της Μασσαλίας τη Δευτέρα «δεν έχουν προσδιοριστεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Ξαβιέ Ταραμπέ.

«Προσώρας, είναι πρώιμο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες» λόγω «της πολυπλοκότητας της κατάστασης», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. «Δεν γνωρίζουμε ποιο από τα δύο κτίρια προκάλεσε την κατάρρευση», συνέχισε, υπενθυμίζοντας πως τα δύο κτίρια είχαν κατασκευαστεί στα τέλη του 18ου αιώνα.