Πούτιν: Η ΕΣΣΔ ήταν η «Μεγάλη Ρωσία»

Πούτιν: Η ΕΣΣΔ ήταν η «Μεγάλη Ρωσία»

Λίγο πριν από την 20ή επέτειο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε σήμερα στη «Μεγάλη Ρωσία» την οποία συμβόλιζε η ΕΣΣΔ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση προς τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Πούτιν κατηγοόρησε τον Γκορμπατσόφ ότι «παραιτήθηκε από την εξουσία» το 1991 χωρίς να πετύχει την Ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για βετεράνους και συνταξιούχους στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξιστόρησε ένα περιστατικό λίγο πριν από την πτώση της ΕΣΣΔ: «Καθώς πήγαινα να επισκευάσω ένα λάστιχο για το αυτοκίνητό μου με ρώτησαν: εσύ είσαι υπέρ της ΕΣΣΔ ή της Ρωσίας; Έχοντας ψευδαισθήσεις τους απάντησα: Έχει καμία διαφορά; Την ονομάζουμε αλλιώς, στην πραγματικότητα είναι η Μεγάλη Ρωσία».

«Οι άνθρωποι έπαψαν να συναισθάνονται τι συνέβαινε στ' αλήθεια, καθώς τους διαβεβαίωναν ότι μετά από πολύ λίγο καιρό ο λαός θα ζούσε όπως οι Παριζιάνοι και οι Λονδρέζοι», ανέφερε ο Πούτιν.

«Έτσι φθάσαμε στην 21η Δεκεμβρίου του 1991, την ημέρα που ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε της εξουσίας. Δύο φορές συνέβησαν τόσο δραματικές εξελίξεις στην ιστορική διαδρομή μας και μιλώ για την παραίτηση από την ανώτατη ηγεσία στις ευθύνες της, στα προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας... Πρώτη φορά έγινε την εποχή του τελευταίου Τσάρου, στις 2 Μαρτίου 1917, με επακόλουθο τρομακτικά, αιματηρά γεγονότα, δεύτερη φορά επαναλήφθηκε επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.