ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» βυθίζουν την δημοτικότητα του Μακρόν

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» βυθίζουν την δημοτικότητα του Μακρόν

Το ποσοστό της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδεςκαθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των«Κίτρινων Γιλέκων»γιγαντώνεται.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ καθώς γιγαντώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας-έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. ενώ το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική βοήθεια των νοικοκυριών ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσει με αργότερους ρυθμούς το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιό της.

Ο Μακρόν - ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από 18 μήνες υποσχόμενος την αναζωογόνηση της οικονομίας και την μεταρρύθμιση των θεσμών - αδιαφόρησε για την πτώση της δημοτικότητάς του και προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η χαλάρωση των νόμων περί προσλήψεων αλλά και απολύσεων.

Η κυβέρνησή του εισήγαγε μέτρα για την αύξηση της τιμής των καυσίμων ώστε να ενθαρρύνει τους οδηγούς να προτιμούν τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα προκαλώντας αντιδράσεις στους ψηφοφόρους, κυρίως των περιοχών εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα καθώς το αυτοκίνητο είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησής τους.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» -από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης- ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και σημαδεύτηκε από τον θάνατο μιας διαδηλώτριας που χτυπήθηκε από μια οδηγό σε ένα μπλόκο στη Σαβοΐα.

Ο Μακρόν κάνει όπισθεν - Ετοιμάζει «πάγωμα» της αύξησης στα καύσιμα

Ο πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινώνει εντός της ημέρας μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα καθώς η γαλλική κυβέρνηση υποχώρησε παίρνοντας το μέτρο πίσω, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντός των προσεχών ωρών ο πρωθυπουργός της Γαλλίας θα ανακοινώσει το «πάγωμα» για αρκετούς μήνες στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί πρώτα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μακρόν. Εντός της ημέρας θα προβεί σε δήλωση» υποστηρίζει εκπρόσωπος του πρωθυπουργού που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Νίκη για τα «κίτρινα γιλέκα» - Η κυβέρνηση αναστέλλει τις αυξήσεις στα καύσιμα