ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αρχίζουν σήμερα (04/12) οι κρίσιμες συζητήσεις στο κοινοβούλιο πριν την ψήφιση της συμφωνίας

Brexit: Αρχίζουν σήμερα (04/12) οι κρίσιμες συζητήσεις στο κοινοβούλιο πριν την ψήφιση της συμφωνίας

Σήμερα Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, αρχίζουν οι συζητήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο αναφορικά με τησυμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλώνγια τοBrexit, οι οποίες θα διαρκέσουν συνολικά, πέντε ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η καθοριστική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.

Πριν από την έναρξη των πενθήμερων συζητήσεων, θα πραγματοποιηθεί στη βουλή ψηφοφορία (καταφρόνησης) για το κατά πόσο η κυβέρνηση παραβίασε τους κανόνες του κοινοβουλίου μη δημοσιοποιώντας το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε μόνο μία περίληψη της νομικής συμβουλής και υποστήριξε ότι κάτι περισσότερο δεν θα ανταποκρινόταν στα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που την κατηγόρησαν για υποκρισία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν, εξάλλου, ότι θα πρέπει να έχουν γνώση του πλήρους περιεχομένου της νομικής συμβουλής πριν αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι την συμφωνία αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το Brexit

Συγκεκριμένα ζήτησαν να μάθουν την εκτίμηση του επικεφαλής νομικού συμβούλου της κυβέρνησης Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ σχετικά με το backstop στα ιρλανδικά σύνορα. Ο κ. Κοξ μίλησε χθες για περισσότερο από δύο ώρες στο κοινοβούλιο και παραδέχθηκε ότι το backstop θα μπορούσε να κρατήσει την Βρετανία «επ' αόριστον δεσμευμένη» στους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ, σε περίπτωση που οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit καταρρεύσουν στο μέλλον, αν και εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Κοξ δεν ήταν αρκετές για αρκετούς βουλευτές που πιέζουν για περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μία αρνητική ψήφος για την νομική συμβουλή μπορεί να οδηγήσει κάποιους υπουργούς σε επίπληξη ακόμη και σε αναστολή καθηκόντων, αλλά οι όποιες κυρώσεις δεν θεωρείται πιθανό να επηρεάσουν τον αριθμό που θα συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για τη συμφωνία. Πάντως, κατά πολλούς η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν διαθέτει μέχρι στιγμής επαρκή αριθμό βουλευτών που να στηρίζουν τη συμφωνία της.

Τις επόμενες μέρες υψηλόβαθμοι υπουργοί θα απευθυνθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων για να υποστηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι, κυρίως γύρω από ζητήματα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Προσοχή - Ποιοι μπορούν να το εισπράξουν χωρίς αίτηση

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι της 21χρονης φοιτήτριας (pics&vids)