ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη του Παρισιού: Αστυνομικός πυροβόλησε φωτορεπόρτερ – Εμπόλεμη ζώνη η «πόλη του φωτός»

Η μάχη του Παρισιού: Αστυνομικός πυροβόλησε φωτορεπόρτερ – Εμπόλεμη ζώνη η «πόλη του φωτός»

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναίσθητος – Ζήτησε συγγνώμη ο αστυνομικός - Άρματα στους δρόμους, χημικά και συλλήψεις

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει για μια κόμη φορά το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, με χιλιάδες διαδηλωτές να μάχονται σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το Παρίσι είναι οχυρωμένο. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

Περίπου 31.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν σήμερα στη Γαλλία στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας δράσης που έχει οδηγήσει ήδη σε περισσότερες από 700 προσαγωγές, 575 από τις οποίες στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Πεδίο μάχης τα Ηλύσια Πεδία, όπου οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκε μάλιστα και ένα πρωτοφανές περιστατικό.

Ένας αστυνομικός με πλαστικές σφαίρες πυροβόλησε φωτογράφο της εφημερίδας Le Parisien στον λαιμό.

Ο άτυχος φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναίσθητος ενώ ο αστυνομικός έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας πως… στόχευε κάποιον άλλο.

Οδομαχίες, χημικά και άρματα

Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Αυτή είναι η εικόνα από την «πόλη του φωτός», που τις τελευταίες ημέρες θυμίζει… εμπόλεμη ζώνη.

Η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε 30 τραυματίες νωρίς το απόγευμα, τρεις εξ αυτών αστυνομικοί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 16:30 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.