ΚΟΣΜΟΣ

Σε βαθιά απελπισία ο Ερντογάν: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Μετανιώνουν οι Τούρκοι που τον ψήφισαν

Σε βαθιά απελπισία ο Ερντογάν: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Μετανιώνουν οι Τούρκοι που τον ψήφισαν

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς η κρίση της τουρκικής λίραςκαι ο καλπάζων πληθωρισμός οδήγησαν στη χειρότερη οικονομική επίδοση των τελευταίων δύο ετών.

Η Τουρκία, μια σημαντική αναδυόμενη αγορά με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις, κατάγραψε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7% πέρυσι. Ωστόσο, φέτος έχει πληγεί από το ξεπούλημα της τουρκικής λίρας που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων και έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 24%.

Σε έρευνα του Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 2,0% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 5,3047 λίρες έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τις 5,2950 προηγουμένως. Στις 11:18 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,2760 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

turkish lira

Πρόκειται για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του 2016 – όταν η Τουρκία συνταράχθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων