ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι

Brexit: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι

Οι Βρετανοί νομοθέτες του συντηρητικού κόμματος κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, μετά από την αδυναμία συμφωνίας για το Brexit που έχει βυθίσει στο χάος τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη (11/12), συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

«Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρίνισε ο Μπρέιντι.

brexit2

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας σημαίνει ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές.

Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) και 20:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε.

«Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε», δήλωσε ο Μπρέιντι.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, η κ. Μέι αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ από λεπτό σε λεπτό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το Brexit

Η Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή κριτική -τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της χώρας- για τη συμφωνία εξόδου που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το BBC, σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη τότε θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία στην οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ακόμη και αν η κ. Μέι κερδίσει την ψηφοφορία να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος από μόνη της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Μέι χάσει αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε πρόωρες κάλπες.

Ακριβώς επειδή το συντηρητικό κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο βρετανικό κοινοβούλιο, όποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος θα είναι και πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση στο koinonikomerisma.gr

Καιρός τώρα: Τα φαινόμενα υποχωρούν αλλά το κρύο επιμένει - Πού θα χιονίσει (pics)