ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Στρασβούργο: Με το «δάχτυλο» στη σκανδάλη άνοιξε ξανά η χριστουγεννιάτικη αγορά (Vids)

Επίθεση Στρασβούργο: Με το «δάχτυλο» στη σκανδάλη άνοιξε ξανά η χριστουγεννιάτικη αγορά (Vids)

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: Ξανάνοιξε σήμερα 14 Δεκεμβρίου το πρωί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, μετά τον θάνατο, από πυρά της γαλλικής αστυνομίας, του ενόπλου που φέρεται να σκότωσε τρεις ανθρώπους στο κέντρο της ιστορικής πόλης.

Πριν από λίγο το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Στρασβούργο στο τέλος του απογεύματος προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης και να χαιρετίσει τις δυνάμεις της τάξης.

Ο Μακρόν θα φθάσει απευθείας από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σερίφ Σεκάτ, 29 ετών, σκοτώθηκε στη συνοικία Νεντόρφ του Στρασβούργου αφού πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών, θέτοντας τέρμα σε μια διήμερη καταδίωξη στην οποία ενεπλάκησαν περισσότερα από 700 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, ένας στόχος πλήρης θρησκευτικού συμβολισμού, έφερε στο φως τις δυσκολίες που έχει η Γαλλία να ενσωματώσει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Ευρώπης και να αντιμετωπίσει το θέμα των εγχώριων τρομοκρατών που αντλούν την έμπνευσή τους από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Ξανανοίγει ακριβώς πάνω στην ώρα» δήλωσε ο Μπερνάν Κουντς, ιδιοκτήτης ενός πάγκου στην αγορά, ενώ ετοιμάζει τα εισαγόμενα από την Ινδία κασκόλ και τις εσάρπες του. «Ανησυχήσαμε. Κάποια από τα παιδιά είχαν πάρει δάνειο για να είναι εδώ και έχουμε χάσει ήδη δύο ημέρες.»

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις δήλωσε πως η επίθεση συνιστά αδιαμφισβήτητα μια τρομοκρατική ενέργεια, εξέφρασε ανακούφιση που ο Σεκάτ σκοτώθηκε και είπε πως όλοι στο Στρασβούργο αισθάνονται το ίδιο.

Γάλλοι στρατιώτες που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια αφότου ξεκίνησε ένα κύμα εμπνεόμενων από το ISIS επιθέσεων στη Γαλλία το 2015, στέκονταν φρουροί στην υπαίθρια αγορά.

«Νομίζω πως θα βοηθήσει να επανέλθουμε σε μια ζωή θα έλεγα φυσιολογική», δήλωσε ο Ρις στους δημοσιογράφους μετά τις πληροφορίες ότι ο Σεκάτ σκοτώθηκε. «Με τον θάνατο αυτού του τρομοκράτη… πολίτες, όπως εγώ, αισθάνονται ανακούφιση».

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ισχυρίστηκε πως ο Σεκάτ ήταν ένας από τους στρατιώτες του, λέγοντας πως «πραγματοποίησε την επιχείρηση ανταποκρινόμενο σε εκκλήσεις πολιτών χωρών του συνασπισμού» που μάχονται κατά της οργάνωσης. Όμως το ISIS δεν έδωσε κανένα στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του και ο Καστανέρ τον αποκάλεσε «καιροσκοπικό».

«Τίποτα δεν δείχνει πως ο Σεκάτ ήταν μέρος ενός δικτύου. Δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει πως προστατευόταν από ένα τέτοιο δίκτυο, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» είπε ο Καστανέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europer 1. Διευκρίνισε πως ο Σεκάτ ήταν ένας παραβατικός άνθρωπος επί πολλά χρόνια, οι ισλαμιστικές πεποιθήσεις του οποίου ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη διάρκεια προηγούμενων περιόδων που πέρασε στη φυλακή. Η αστυνομία εξακολουθεί σήμερα να ανακρίνει επτά ανθρώπους που συνδέονταν μαζί του, περιλαμβανομένων των γονέων του, ώστε να καθορίσει αν είχε συνεργούς.

Η Γαλλία αύξησε την απειλή για την ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επίθεση του Σεκάτ αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύθηκε πως επιπλέον 1.800 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις περιπολίες με επίκεντρο τις χριστουγεννιάτικες αγορές,

Η υπαίθρια αγορά στο Στρασβούργο, γύρω από ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλας Κλεπέρ, προσελκύει περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι μια παράδοση στην αλσατική πόλη από τον 15ο αιώνα.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Τρίτης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά και πολλοί τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας που δίνει μάχη για τη ζωή της, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.