ΚΟΣΜΟΣ

«Ως εδώ κ. Ερντογάν»: Έπιασαν τους Τούρκους να «φυτεύουν» πράκτορες στις ΗΠΑ

«Ως εδώ κ. Ερντογάν»: Έπιασαν τους Τούρκους να «φυτεύουν» πράκτορες στις ΗΠΑ

Ένας πρώην συνέταιρος του Μάικλ Φλιν, πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορήθηκε ότι διενέργησε χωρίς να το δηλώσει εκστρατεία άσκησης πίεσης (lobbying) που είχε ως στόχο την διασφάλιση της έκδοσης στην Τουρκία Μουσουλμάνου κληρικού Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πρώην συνέταιρος του Φλιν, Μπιτζάν Ραφιεκιάν, είναι αντιμέτωπος με δύο ποινικές κατηγορίες στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, περιλαμβανομένης ότι ενήργησε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο έπαψε να είναι σφραγισμένο τη Δευτέρα.

imagew 1

Ο Εκίμ Αλπτεκίν, Τούρκος επιχειρηματίας, περιλαμβάνεται επίσης στο κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο κατ’ ισχυρισμό συνωμότησε για τη δυσφήμιση και την πρόκληση της έκδοσης του Τούρκου Μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του 41χρονου Αλπτεκίν, ο οποίος αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες, είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο άμεσα.

«Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να δυσφημίσουν και να απονομιμοποιήσουν τον Τούρκο υπήκοο στα μάτια πολιτικών και του κοινού και εν τέλει να διασφαλίσουν την απέλαση του Τούρκου υπηκόου», αναφέρουν στο κατηγορητήριο οι Εισαγγελείς της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Αν και ο Τούρκος υπήκοος δεν κατονομάστηκε, το πρόσωπο αυτό ταιριάζει με την περιγραφή του Γκιουλέν, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν και τώρα διαμένει σε οικισμό στην αγροτική περιοχή της Πενσιλβανίας.

gulen

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε την Κυριακή ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στον Ερντογάν ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την απέλαση του Γκιουλέν.

Η έρευνα στο Φλιν και την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και άσκησης πίεσης (lobbying) η οποία δεν είναι πλέον ενεργή υπήρξε προηγουμένως αντικείμενο ερευνών της ομάδας υπό τον Ειδικό Σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ για το ενδεχόμενο συμπαιγνίας μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας Τραμπ.

Νωρίτερα φέτος, η έρευνα αυτή μεταβιβάστηκε στον Εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια. Ο Φλιν ο οποίος υπήρξε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας για λιγότερο από ένα μήνα στην αρχή της προεδρίας Τραμπ, συνεργάζεται με την έρευνα του Μιούλερ.