ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος : Εκλογές πριν το τέλος Ιουνίου του 2012

Αίγυπτος : Εκλογές πριν το τέλος Ιουνίου του 2012

Πριν από το τέλος Ιουνίου του 2012 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ταντάουι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από στελέχη κομμάτων, σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Ο Ταντάουι τόνισε ότι ο στρατός θα εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία εφόσον ο λαός αποφασίσει κάτι τέτοιο με δημοψήφισμα. "Οι ένοπλες δυνάμεις, που εκπροσωπούνται από το Ανώτατο Συμβούλιο, δεν φιλοδοξούν να κυβερνήσουν και θέτουν το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα", σημείωσε. Ο στρατός είναι "πανέτοιμος να μεταβιβάσει αμέσως την ευθύνη και να επιστρέψει στην αρχική αποστολή του που είναι η προστασία του έθνους, εφόσον το θελήσει το έθνος μέσω δημοψηφίσματος, εάν χρειαστεί", πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης είπε επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Ισάμ Σάραφ και κατέληξε ότι σύντομα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αποδοκίμασαν έντονα τον Ταντάουι. Το πλήθος άρχισε να φωνάζει "Φύγε" και "Ο λαός θέλει να ανατρέψει τον στρατάρχη".