ΚΟΣΜΟΣ

Ζιπέ: Η Γαλλία επιμένει για διεθνή επέμβαση στη Συρία

Ζιπέ: Η Γαλλία επιμένει για διεθνή επέμβαση στη Συρία

Υποστήριξη από τις αραβικές χώρες ζητά η Γαλλία για μια διεθνή επέμβαση στη Συρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ διευκρίνισε σήμερα την πρόταση της Γαλλίας για ανθρωπιστική επέμβαση στη Συρία, η οποία διατυπώθηκε επισήμως, πρώτη φορά, χθες.

Ο Ζιπέ υποστήριξε ότι θα πρέπει αποσταλούν στη Συρία παρατηρητές είτε με την άδεια του καθεστώτος Άσαντ είτε χωρίς. Επέμεινε στη στρατιωτική υποστήριξη μιας ενδεχόμενης ανθρωπιστικής αποστολής, για λόγους προστασίας.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι: Η διεθνής κοινότητα, ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν στο καθεστώς ανθρωπιστικές ζώνες. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις... με διεθνείς παρατηρητές», δήλωσε.

Ο Γάλλος υπουργός προσέθεσε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ΟΗΕ και την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. Αναμένεται νέα επικοινωνία του με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ως ένδειξη για τη διεθνή αλλαγή στάσης προς τη Συρία, το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέκρινε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ με τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Καντάφι.