ΚΟΣΜΟΣ

Υποδοχή «ήρωα» επιφύλαξαν οι Σέρβοι στον Πούτιν – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Υποδοχή «ήρωα» επιφύλαξαν οι Σέρβοι στον Πούτιν – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας υποδέχονται τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σερβία.

Μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα από νωρίς σήμερα το πρωί 17 Ιανουαρίου άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσσοβο αλλά και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για να καλωσορίσουν το Ρώσο πρόεδρο ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφτεί τον ορθόδοξο Ναό.

Την συγκέντρωση οργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS). Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κατ' ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων όπως και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στο κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι Σερβίας» στο νέο Βελιγράδι όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής. Μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και στην συνέχεια οι πρόεδροι Βούτσιτς και Πούτιν θα μεταβούν στον ναό του Αγίου Σάββα. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού. Όπως ανήγγειλε ο Βλαντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, η Ρωσία σχεδιάζει την διασύνδεση της Σερβίας στον αγωγό Turkish stream που, όπως είπε, «μέσω Βουλγαρίας-Σερβίας-Ουγγαρίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο σε διαμετακομιστικό κέντρο της Αυστρίας και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη». Η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης και για την συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσική σιδηροδρομικής Εταιρίας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και την δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη επίσης να προσφέρει στην Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία και Κιργιστάν). Αναμένεται επίσης να υπογραφούν και συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.

Σχετικές ειδήσεις