ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αξίωσαν να τερματιστεί αμέσως η διακυβέρνηση της χώρας από το στρατό, έπειτα από μια τραγική για τη χώρα εβδομάδα, αφού ο απολογισμός από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αρχές Ασφαλείας, είναι τουλάχιστον 41 νεκροί και πάνω από 2000 τραυματίες.

Οι στρατηγοί που κυβερνούν την Αίγυπτο αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς η εξουσία τους αμφισβητείται έντονα πλέον.

Οι ακτιβιστές, που τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία, μετέτρεψαν ξανά την Ταχρίρ σε επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων, δημιουργώντας ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της εξέγερσης που οδήγησε στην έξοδο τον Μουμπάρακ.

Οι ακτιβιστές επεδίωκαν να συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσας για την κινητοποίηση που ονόμασαν "Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας". Την ημέρα της παραδοσιακής μουσουλμανικής προσευχής σημειώνονται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης που σαρώνουν ακόμα την Μέση Ανατολή.

Ο στρατός διόρισε τον Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Μουμπάρακ την περίοδο 1996-1999, επικεφαλής μιας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας". Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ και η υπόλοιπη μεταβατική κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Γκανζούρι είπε πως δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη -την Δευτέρα- των βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει επανειλημμένως από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.