ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Τρεις συλλήψεις από το καθεστώς Μαδούρο - Στα Εμιράτα ο χρυσός της χώρας

Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Τρεις συλλήψεις από το καθεστώς Μαδούρο - Στα Εμιράτα ο χρυσός της χώρας
Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Διάλογο θέλει ο Μαδούρο - «Όχι» από τον Γκουαϊδό που κάνει λόγο για «ψευδή πρόθεση» - Συλλήψεις τριών προσώπων που συμμετείχαν σε «συνωμοσία»

 

Την ώρα που ένα κύμα διαμαρτυρίας με διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο σαρώνει τη Βενεζουέλα, Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν άμεσα εκλογές.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», απάντησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

«Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε την Πέμπτη (31/01) ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.

«Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε στο τέλος μιας δημόσιας εκδήλωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο προκαλέσει κακό στον Γκουαϊδό.

Η Βενεζουέλα πουλά 15 τόνους χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Βενεζουέλα θα πουλήσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 15 τόνους χρυσού από τα αποθέματα που φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκεια της κεντρικής τράπεζάς της, με αντάλλαγμα ρευστό σε ευρώ, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πώληση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να παραμείνει φερέγγυα, εν μέσω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πωλήσεις χρυσού φέτος ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου, με 3 τόνους. Πέρσι είχε εξαχθεί χρυσός αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Συνολικά, το σχέδιο είναι να πουληθούν 29 τόνοι χρυσού, εξήγησε ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο ότι δεν θα κατανομαστεί. Στο τέλος Νοεμβρίου η Βενεζουέλα διέθετε αποθέματα 132 τόνων στα δικά της θησαυροφυλάκεια και σε εκείνα της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η κυβέρνηση κατέφυγε στην πώληση χρυσού μετά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου, τη γενικότερη οικονομική κατάρρευση της χώρας και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον, που στηρίζει την αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Μαδούρο και να οργανώσει νέες εκλογές, προειδοποίησε τραπεζίτες και επενδυτές να μην αγοράζουν χρυσό από τη Βενεζουέλα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, έστειλε ένα μήνυμα, μέσω Twitter, στην πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας ότι όποιος μεταφέρει χρυσό της Βενεζουέλας μπορεί να υποστεί κυρώσεις.

Ούτε η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, ούτε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Κολομβία (καλύπτει και το Καράκας) ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Συλλήψεις τριών προσώπων που συμμετείχαν σε «συνωμοσία»

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter.

Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με «μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε (στη Βενεζουέλα) από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών».

Ο ίδιος έκανε λόγο περί σύλληψης ενός συνταγματάρχη εν αποστρατεία που καταζητείτο για σχέδια επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Η ΕΕ συγκροτεί ομάδα επαφής για την επίλυση της κρίσης

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και... οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις», είπε η Μογκερίνι μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Η ομάδα επαφής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Η Μογκερίνι είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις