ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα: O Γκουαϊδό καταγγέλλει έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα: O Γκουαϊδό καταγγέλλει έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του

Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε σήμερα ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.

«Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε στο τέλος μιας δημόσιας εκδήλωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο προκαλέσει κακό στον Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών.

20641781.jpg

Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και... οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Η ομάδα επαφής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Η Μογκερίνι είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

Σχετικές ειδήσεις